Hopp til innhold

Radiohead favoritt til ny James Bond-låt

Tar det britiske kred-bandet et såpass kommers oppdrag? Eller blir det Ellie Goulding eller Sam Smith som får det ærefulle oppdraget?

Thom Yorke og Daniel Craig

THE BONDS? Radiohead og frontfigur Thom Yorke er en av favorittene til å lage ny James Bond-låt. Ikke minst fordi det skal være et av favorittbandene til Bond-skuespiller Daniel Craig.

Foto: Scanpix/SF Norge AS

6. november er det norgespremiere på den nye James Bond-filmen, som har fått navnet «Spectre» (verdenspremiere 26. oktober).

Dette er den fjerde filmen hvor Daniel Craig gestalter rollen som den britiske Secret Service-agenten James Bond. «Spectre» byr også på store navn som dobbel Oscar-vinner Christoph Waltz, Ralph Fiennes og Léa Seydoux.

Som alltid er det spenning på forhånd rundt hvilken artist som får det ærefulle oppdraget å lage den offisielle James Bond-låten.

Se traileren fra «Spectre», som har verdenspremiere 26. oktober.

Rykteflom

Bond-regissør Sam Mendes har sagt i et intervju med BBC at låten er ferdig innspilt, og at detaljer offentliggjøres om kort tid.

Denne uken måtte britiske spillselskaper stenge for flere spill på hvem som synger, etter at en anonym person hadde plassert nesten 200 000 kroner på at det blir gruppa Radiohead som skulle få oppdraget, skriver The Hollywood Reporter.

– Alle slags rykter florerer rundt dette, men ingen risikerer 200 000 kroner på en hunch, sier en talsmann for bookmakeren til bransjebladet.

At regissør Sam Mendes og Daniel Craig skal være store fans av det suksessrike britiske bandet har ikke bidratt til å minske spekulasjonene.

Andre holder britiske Ellie Goulding som favoritt til å fremføre den nye Bond-låten – ikke minst etter at hun tvitret ordene «Live and Let Die» (Navn på Bond-film og låt fra 1973). Sam Smith er en annen favoritt, til tross for at han har avkreftet at det er ham.

Laster Twitter-innhold

Viktig varemerke

Musikkviter og førstelektor Audun Molde ved Westerdals sier at Bond-låten er et varemerke for hele filmseriens univers, og at det har vært sånn siden første film kom i 1962.

– Det er nesten like viktig som hvem Bond-damen blir, hvilken bil han kjører, hvilke gadgets som tas i bruk. Alt dette er en helt integrert del av brandet, sier Molde.

Han trekker fram noen veldig karakteristiske fellestrekk, eller ledemotiver, som preger flere av Bond-låtene:

  • Kromatisk gitartema, som kom allerede med surfgitaren i den første Bond-filmen.
  • Mye dynamikk – store, dramatiske opp og nedturer, slik det også er i filmene.
  • En stor vokalprestasjon, ofte kvinner, med en kraftfull, dramatisk stemme.

Samtidig mener han at kvaliteten på låtene er ujevn. Molde sier at når du hører klassikerne til Shirley Bassey, som «Goldfinger» og «Diamonds Are Forever», så er du inne i Bond-universet med en gang. Men at andre låter, som de til Garbage og Jack White er glemt for lengst (se full oversikt over Bond-låter i faktaboksen).

Står sterkt

Den forrige Bond-filmen, «Skyfall», ble den største kommersielle suksessen i Bond-serien. Den spilte inn over seks milliarder kroner på kinoer verden over og er den 12. mest innbringende kinofilmen i historien.

– Man har hele tiden sett at det har gått i bølger. Men Bond-filmene kommer til stadighet tilbake og øker i popularitet. Antall besøkende på kino var riktignok mye større før, men etter «Skyfall», og med Sam Mendes som regissør, står Bond sterkere enn noensinne, sier John Berge, redaktør for nettstedet jamesbond.no.

Det er 50 år siden Bond filmen Goldfinger hadde premiere - og det markeres i ekte Bond-stil i Oslo.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK