Janet Jackson og Justin Timberlake - Janet Jackson og Justin Timberlake under opptredenen i Superbowl i 2004. - Foto: WIN MCNAMEE / REUTERS

Janet Jackson og Justin Timberlake under opptredenen i Superbowl i 2004.

Foto: WIN MCNAMEE / REUTERS

Puppeglipp kan ende i høyesterett

Åtte år er gått siden Janet Jacksons famøse puppeglipp under Superbowl, men rettsstriden mellom CBS og det amerikanske medietilsynet er på ingen måte over. Nå kan saken ende i høyesterett.

Et 9/16-dels sekund var alt de 90 millioner tv-seerne hadde til å få et glimt av Janet Jacksons dekorerte pupp under Superbowl i 2004. Dette var likevel nok til å sette sinnene i kok hos Federal Communications Commission (FCC), organet som regulerer etermedier i USA.

Jackson fremførte en duett sammen med Justin Timberlake, som ble avsluttet med at Timberlake dro av den ene delen av toppen på lærkostymet til Jackson. Dermed ble Janet Jacksons piercede høyre bryst blottet foran forskrekkede tilskuere.

FCC kalte stuntet uanstendig, og utstedte en «usømmelighetsbot» på $550,000, ca 3 millioner kroner, til CBS.

Siden den gang har saken gått frem og tilbake i rettsinstansene. I november i fjor ble det satt en foreløpig stopper i prosessen, da den føderale domstolen i USA avviste FCCs krav.

Les: Slipper bot for Janets puppeglipp

Anker videre

Men nå er kanskje ikke saken over likevel. FCC varslet i går at de vil anke saken videre til høyesterett. Dermed har CBS en måned på seg til å levere inn et formelt svar til høyesterett der det ventes at de anmoder retten om å avvise saken.

Høyesterett vil så ta stilling til en eventuell gjenopptakelse av saken i løpet av noen måneder. Velger de å ta opp saken, vil den sannsynligvis ikke komme for retten før en gang neste år.

Strammet inn reglene

«Puppestuntet» (eller «Nippelgate», som det har blitt kalt på folkemunne) fikk en rekke reaksjoner i 2004, og førte blant annet til at kongressen tidoblet maksimalsummen for «usømmelighetsbøter» til $325,000 (nesten 2 mill kroner) per overtredelse pr tv-stasjon. (CBS-boten på $550,000 er egentlig fordelt på 20 underkanaler i CBS, og ville dermed også blitt ti ganger så høy, hadde stuntet skjedd i dag.)

I disse dager pågår det også en annen sak i høyesterett i USA om hvorvidt FCCs sensurregler for blasfemi og innhold av seksuell karakter bryter med reglene for ytringsfrihet.

Utfallet av den kan eventuelt føre til at det blir mer pupper på amerikansk tv.

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.