Hopp til innhold

Prisvinnende designer vender tilbake til Norge

Selv om den prisvinnende klesdesigneren Veronica B Vallenes (35) er norsk, har hun de siste årene kun vist klærne sine i Danmark. Det blir det en endring på nå.

tre modeller på catwalken under moteuka i København

ANERKJENT: Veronica B Vallenes har ikke vist klærne sine i Oslo siden 2010 da hun ble kåret til årets nykommer. Tirsdag kveld viser hun fram den kommende høstkolleksjonen i Oslo.

Foto: Copenhagen fashion week

Veronica B Vallenes foran Spikersuppa

SATSER: Veronica B Vallenes er designeren som står bak klesmerket med samme navn. Hun har flest kunder i Norge, men selger også klærne sine i Sverige, Danmark og Belgia. Hun har nylig hyrt inn to agenter som skal jobbe mot et større utenlandsk marked, enten USA eller Japan.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

Etter ti år som arena for norske designere ble Oslo Fashion Week lagt ned i fjor.

Veronica B Vallenes er en av de norske designerne som har gjort det svært godt, både i Norge og i utlandet, men som ikke har presentert sine siste kolleksjoner på Oslo Fashion Week.

– Jeg følte ikke at det var riktig plattform i Oslo. Man vil jo ha visninger for at presse og innkjøpere skal se klærne. Da blir det rart at innkjøperne sitter på bakerste rad, mens realitykjendisene sitter fremst.

– Det har vært et stort savn etter en seriøs plattform i Norge. Kolleksjonene har ikke fått noen særlig omtale, det har vært mest snakk om hva kjendisene har på seg, sier Vallenes.

Forsmak på ny moteuke

Til høsten får Oslo en ny moteuke, denne gang kalt Oslo Runway, og tirsdag kveld blir det arrangert en forsmak på moteuken.

Da skal designerne Veronica B Vallenes, Epilouge by Eva Emanuelsen og Johnny Love presentere sine høstkolleksjoner.

– Vi har lenge hatt lyst til å vise klærne våre i Norge. De norske kundene er svært viktige for oss, sier Veronica B Vallenes til NRK.

Catwalk i rådhuset

For Ditte Kristensen, initiativtaker og prosjektleder for Oslo Runway, er det også presse og innkjøpere som er de viktigste på gjestelisten.

– For å etablere norske designere trenger vi å vise kolleksjonene til media, og til innkjøpere slik at de kan se plaggene de vil kjøpe inn til butikkene, sier danske Kristensen til NRK.

Initiativtageren bak Oslo Runway håper at norske politikere vil bli ambassadører for den nye norske moteuka, og at de vil åpne rådhuset for motevisninger.

– Vi jobber hardt for å få Oslo Runway til Oslo rådhus i august. Målet med arrangementet i kveld er også å få oppmerksomheten til politikerne, slik at de kan forstå at en sterk, norsk moteuke vil gi næringsvirksomhet til Oslo kommune.

Hun viser til moteuken i København som ble etablert i 2005 og nå er blitt Nord-Europas største motearrangement.

– København har hatt tid til å etablere moteuken, og de har fått god støtte fra politikere og kommunen, sier Kristensen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober