Hopp til innhold

Prins Carl Philip er forlovet

Den svenske prinsen Carl Philip og Sofia Hellqvist er forlovet og skal etter planen gifte seg neste sommer.

Forlovet seg idag og møtte pressen fredag ettermiddag på det svenske slottet. Bilder fra SVT

Carl Philip fridde til sin kommende brud da hun gjorde seg klar til å dra på jobb i dag morges. – Det største som har skjedd i livet mitt, sier Sofia Hellqvist.

Sofia Hellqvist

BLIR PRINSESSE: Sofia Hellqvist er prins Carl Philip av Sveriges kjæreste. Nå blir det bryllup, skriver svensk avis.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Den svenske prinsen Carl Philip har forlovet seg med kjæresten Sofia Hellqvist. Det ble annonsert på en pressekonferanse i ettermiddag.

Paret har ennå ikke satt en dato for bryllupet, men etter planen skal de gifte seg neste sommer.

Forlovet seg i morges

På pressekonferansen utenfor det kongelige slott i Stockholm fortalte paret at prinsen fridde i dag tidlig.

– Dette er en helt fantastisk dag. Vi er kjempeglade. Sofia har et enormt hjerte og hun får meg til å føle meg bra, sier prinsen som også avslørte at han var nervøs før han fridde.

Hellqvist ble overrasket av frieriet.

– Jeg var på vei til jobben, og trodde det skulle bli en helt vanlig dag. Jeg skjønte ikke hva som skjedde før han gikk ned på kne. Det er det største som har skjedd i livet mitt. Carl-Philip er det mest ydmyke mennesket jeg har møtt.

Kong Carl Gustaf og dronning Silvia var også til stede under pressekonferansen.

– Dronningen og jeg syns dette er fantastisk gøy. Sofia er en flott jente som vi har lært å kjenne over lang tid, og som vi bestandig har det hyggelig sammen med, sier kongen.

Svenskenes konge Carl Gustaf er veldig glad på det nyforlovede parets vegne. Bilder fra SVT.

–Har forberedt seg i lang tid

For den svenske hoffeksperten Sten Hedman, kom ikke forlovelsen som et sjokk. Han sier til SVT at Hellqvist har fått medietrening og også fått lære hvordan hun skal oppføre seg ved kongelige middager.

– Sofia Hellqvist har forberedt seg til forlovelsen lenge og det er ingen statshemmelighet at hun har fått medietrening. Det har vært nøye planlagt, og uten denne treningen kunne Sofia vært utsatt for enorm risiko.

Etter pressekonferansen gikk paret opp på slottsbalkongen og vinket til folkemengden som hadde samlet seg utenfor slottet i Stockholm. Prinsen og Sofia Hellqvist skal feire forlovelsen sammen med kong Carl-Gustaf og dronning Silvia i kveld.

Tidligere reality-deltaker

Forholdet mellom prins Carl Philip og Sofia Hellqvist ble kjent i 2010, og paret har bodd sammen siden 2011.

Hellqvist har tidligere jobbet som modell og servitør. I 2005 deltok hun i den svenske versjonen av realityserien Paradise Hotel.

I 2010 var hun med på å grunnlegge den veldedige organisasjonen Project Playground, som hjelper barn og unge i Sør-Afrika.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober