Charles More: Piazza d'Italia i New Orleans, Louisiana 1976 - 9. - Charles More: Piazza d'Italia i New Orleans, Louisiana 1976 - 9. - Foto: Charles Moore Foundation /

Charles More: Piazza d'Italia i New Orleans, Louisiana 1976 - 9.

Foto: Charles Moore Foundation

Postmodernismens grep

Det gamle som omgir oss, er kanskje like samtidig som det nye? Bidrar ikke alt til å gi mening til den tiden vi lever i? Utstillingen i Victoria & Albert Museum i London viser hvordan postmodernismen innfører et nytt tidsbegrep.

Utstillingen på V&A

Vi vandrer mellom modeller, plansjer og fotografier av arkitektur. I montre står tekanner og glasstøy i de underligste sammensetninger av farger og stilarter. På gulvet står møbler i sterke farger, bokhyller, skap, svulmende lenestoler. Hver av dem er som kunstverk, ikke som funksjonelt design. I motsetning til modernismen der alt som minnet om fortiden var bannlyst, hentet postmodernismen elementer fra mange ulike epoker. Det kommer tydelig til uttrykk i det vi ser utstilt her (Postmodernism: Style and Subversion 1970–1990). .

Marco Zanini (for Memphis): Colorado tekanne, 1983 - Marco Zanini (for Memphis): Colorado tekanne, 1983. - Foto: V & A Museum /

Marco Zanini (for Memphis): Colorado tekanne, 1983.

Foto: V & A Museum

Meninger og tegn

Om vi nå tar Robert Venturis bok fra 1972 "Learning from Las Vegas" som eksempel. For hva skjer når man passerer arkitekturen i Las Vegas? Man ser den ikke. Det eneste man ser, er blinkende neonlys og reklameskilt i alle utgaver og fasonger. De skjuler fullstendig trær og hus. Kaos? Ja, men det viser også hva Las Vegas har som funksjonalismen mangler: Den er spekket med tegn. Skiltene gir meninger og innhold.

Allerede i boken "Den villes bevissthet" fra 1962 introduserer sosialantropologen Lévi-Strauss begrepet bricolage der han sier at i motsetning til oss moderne mennesker som lager nye ting fra grunnen, bygget folk i primitive samfunn mer på det de hadde fra før, det de hadde for hånden. De satte sammen gamle ting til noe nytt. Selv mytene er sammensatt.

En salig blanding

Bricolage ble benyttet i den postmoderne teori, både om gjenstander og arkitektur. Om vi lar sistnevnte være eksempel, så var det typiske for postmoderne bygg at de var sammensatt. Selv om modernismen og det funksjonelle lå som bakteppe og slett ikke var forbudt, hentet man nå gjerne inn elementer fra tidligere tiders arkitektur, for eksempel antikken og renessansen. Piazza d’Italia i New Orleans i Lousiana er en plass skapt i 1976 -79 av arkitekten Charles Moore. Mange italienere bodde her, derfor brukte Moore elementer fra deres hjemland. De var med på å skape deres historie og identitet. Men om søyleordener og klassiske elementer er "riktige", er fargene og sammensetningen noe helt nytt.

Nytt tidsbegrep

Under postmodernismen begynner man altså å spørre seg om ikke den gamle arkitekturen er like samtidig som den moderne. I en by har vi begge deler rundt oss. Tiden blir omgjort til rom og alt lever samtidig. Historien blir både nærværende og fraværende på samme tid.

Klikk her for bilder og video og mer informasjon om utstillingen vi så på Victoria & Albert Museum i London i januar.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.