Hopp til innhold

Pondus

Pondus er en av Norges mest kjente tegneserier, og er kun er slått i opplag av Donald Duck.

Pondus
Foto: Ill.: Frode Øverli

Serien er laget av tegneren Frode Øverli. Pondus fikk sitt første blad i 2000, men eksisterte som avisstripe i flere år før det.

Pondus handler om en fotballgal pubeier med en bestekompis som sjekker stygge damer. Øvrige sentrale temaer er bandene AC/DC og Kiss, engelske fotballspillere, colakork-samlinger og talentløse amatørtegnere.

Pondus treffer både gamle og unge tegneserielesere, og mange vil hevde at den er selve superstjernen blant norske serier!

Les mer om Pondus på Wikipedia

Fagdommeren

Tonje Tornes

Tegneserieredaktør Tonje Tornes

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Tonje Tornes kommer i likhet med Pondusskaper Frode Øverli fra Bergen. Hun er supernerd på tegneserier, og har bortimot autistisk peiling på Pondus både fordi hun jobber med disse tingene daglig, og fordi hun har vært interessert i tegneserier så lenge hun kan huske.

I dag jobber hun som tegneserieredaktør i Egmont, og er blant annet redaktør for flere av Pondusbøkene. Tonje er utdannet journalist, og hun har de senere år også drevet med egne prosjekter som har fått en del oppmerksomhet. Hun har gitt ut flere bøker, bla. var hun initiativtaker og redaktør for boken ”Rosa prosa” som kom ut i fjor.

For tiden er Tonje høygravid, men vi håper på å komme oss igjennom opptakene i studio før barnet melder sin ankomst.

Kandidatene

Simon Bakkejord og Silje Høsøien møtes til Pondus-duell!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober