Hopp til innhold

Piratene de beste kundene

Musikkpirater kjøper ti ganger mer musikk enn de som aldri laster ned gratis.

Musikkpiratene er de beste kundene
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Lovlig nedlasting er større enn gratis nedlasting, sier høyskolelektor ved BI, Audun Molde, til NRK. Det viser en undersøkelse fra BI.

- Undersøkelsen viser at veldig mange er interessert i å kjøpe musikk og at de som laster ned musikk gratis, også faktisk kjøper ti ganger så mye musikk lovlig som de som ikke gjør det.

Videre viser BI-undersøkelsen «Kulturkonsum i krisetider» at nordmenn i snitt kjøper 6 CD-plater i året og at halvparten av de under 20 år også har kjøpt CD-plater.

- Markedet for salg av musikk er fragmentert, men det er en myte at CD-plata er helt død og det er også en myte at gratis nedlasting er så stort som mange tror.

Dalende salgstall

Bare det siste året er omsetningen av platesalget sunket med 13 prosent. Går vi noen flere år tilbake, er omsetningen sunket med 40 prosent.

LES: Musikksalget nesten halvert

Musikkbransjen selv fremholder at gratis nedlastning av musikk er årsaken bak de dårlige salgstallene, men dette stemmer ikke mener Molde.

Ifølge undersøkelsen er de som laster ned gratis er også de største forbrukerne av betalt nedlastet musikk. De betaler for ti ganger så mange nedlastinger som de som aldri laster ned gratis.

EMI-sjefen uenig

Bjørn Rogstad i plateselskapet EMI har liten tro på BI-undersøkelen. Til Aftenposten sier han det er umulig å komme unna at omsetningen synker samtidig som forbruket av musikk øker. Han mener det ikke kan forklares på noe annen måte enn at gratis nedlasting går ut over det lovlige salget.

LES: Lovlig salg øker i Sverige

Molde er ikke enig med Rogstad.

- Det finnes ingen dokumentasjon på om at forbruket, eller interessen for musikk øker, dette er bare påstander. Det vi har her, er tall som går på forbrukeratferd. Det vi har spurt om er hva folk faktisk gjør, sier Audun Molde.

BI-undersøkelsen har unngått å ta stilling til om nedlastingen er ulovlig eller ikke siden det finnes lovlige gratistjenester.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)