Hopp til innhold

Norsk Spiritualist Forening klager på «Folkeopplysningen»

Foreningen for healere og medier i Norge mener «Folkeopplysningen» lurte deltaker i tv-programmet.

Fysiker Andreas Wahl er programleder i "Folkeopplysningen"

Fysiker Andreas Wahl er programleder i «Folkeopplysningen».

Norsk Spiritualist Forening klager NRK-programmet «Folkeopplysningen» inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). De mener programserien hetser alternativbransjen ved å kalle den useriøs og at serien skjærer alle over en kam.

I sin klage til PFU skriver leder for Norsk Spiritualist Forening, André Kirsebom, at NRKs største overtramp er programtittelen «Folkeopplysningen», fordi publikum med den får inntrykk av at serien er en opplysningsserie.

Kirsebom mener programserien heller burde gått under kategorien satire.

«Slik det fremstår er det [programmet, journ, anm.] helt klart negativt til den alternative bransjen. NRK har brukt virkemidler som klipping, ensidige utsagn, falske tester og sterk vinkling i redigeringen av programmet. Verken deltakerne eller bransjen har mulighet med å komme med sine beviser. Det er kun programleder Andreas Wahl og hans utvalgte skeptikere som får kommet med sine synspunkter», skriver Kirsebom i klagen.

– Lurt av NRK

Videre hevder Kirsebom at et av foreningens medlemmer ble lurt under opptak til en av sendingene.

«Et av våre medlem ble direkte lurt av NRK. Både i forhold til det de hadde lovet, samt at de hadde satt frem en vase som en test. Det ble fremstilt som om den hadde noe med huset å gjøre, noe den ikke hadde. Hun sa at den kom fra Afrika. Andreas Wahl sa at den var kjøpt sist uke for en rimelig penge, som godt kan stemme. Hvor den var laget kom ikke frem i programmet. Det kan godt hende at den var produsert i Afrika», heter det i klagen.

Les hele klagen til Norsk Spiritualist Forening her

Eksternsjef i NRK, Unni Ødegård vil ikke kommentere klagen før hun får en offisiell henvendelse fra Pressens Faglige Utvalg.

– Vi har fått med oss at Norsk Spiritualist Forening har sendt inn en klage til PFU, men har ikke mottatt noe fra PFU ennå, sier hun til NRK.no.

– Vi tar selvfølgelig dette på alvor, slik vi gjør med alle PFU-klager.

Ødegård vil likevel ikke si noe mer på det nåværende tidspunkt.

– Vi avventer å kommentere dette ytterligere til vi hører fra PFU og får satt oss inn i klagen.

Folkeopplysningen vises på NRK1, mandager klokken 21.30.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober