Hopp til innhold

Sendte «en himmel full av stjerner»

93 år gamle Pete Seeger er mannen som har skrevet «Barn av regnbuen». Lillebjørn Nilsen har oversatt den. På fødselsdagen sang Seeger sin versjon til alle nordmenn.

Pete Seeger

Pete Seeger sendte «My Rainbow Race» til nordmenn på sin 93-årsdag.

Foto: Joe Giblin / Ap

Det skjedde på Beacon Slop Club i New York 3. mai. Der møtes med jevne mellomrom en gjeng som liker å synge sammen, på uhøytidelig vis. Blant dem var både norskamerikaneren Nadine Revheim og Pete Seeger.

– Jeg spurte om vi ikke kunne synge «My Rainbow Race» for alle nordmenn, forteller Nadine Revheim, som har sendt oss en video av begivenheten.

– Legg merke til hvordan det tar seg opp når Pete selv griper inn, sier hun.

Amatørvideo av Nadine Revheim, Beacon Sloop Club, New York.

– Å bygge bro

Nadine Revheim er norskamerikaner.

– Med far fra Haugesund, mormor fra Stavanger og morfar fra Bergen, betydde dette alt for meg . Jeg følte at vi bygde bro fra Hudson River til fjordene i Norge, skriver hun i en e-post.

Sist vi hørte både «Barn av Regnbuen» og «My Rainbow Race» var på Youngstorget i Oslo, 26. april. 40 00 mennesker var møtt frem, med roser i hendene. De ville vise avsky mot rasisme og terror.

Se video og begge versjonene:

Video 8b4afc0e-ed06-4c7f-bb33-26790ef55947.jpg

40.000 sang «Barn av Regnbuen».

Den norske versjonen ble også sunget i mange andre norske byer.

Rettet på høreapparatet

Før tusenvis av nordmenn stemte i, hadde Lillebjørn ringt Pete Seeger og fortalt at han skulle synge sangen hans sammen med folkemengden på Youngstorget.

– «Well good luck Lillebjorn», sa Seeger, og rettet litt på høreapparatet. Nå har han kvittert. Fra sitt eget stamsted, Beacon Slop Club ved Hudson River.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober