Hopp til innhold

Folkesangeren Pete Seeger er død

Den kjente folkesangeren Pete Seeger er død, 94 år gammel.

Joan Baez, Bruce Springsteen, Pete Seeger og Tom Morello

Den kjente folkesangeren Pete Seeger er død, 94 år gammel. Her feirer Seeger sin 90-årsdag i Madison Square Garden i New York sammen med blant andre Joan Baez, Bruce Springsteen og Tom Morello.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Det melder New York Times på Twitter.

Seegers bortfall skal ifølge avisen ha blitt bekreftet av Seegers barnebarn, som forteller at han døde av naturlige årsaker på et sykehus i New York.

Seeger er kjent for den berømte antikrigssangen «Where have all the flowers gone», og i Norge spesielt kjent for å ha skrevet «My Rainbow Race», en sang som Lillebjørn Nilsen har oversatt og gjort svært populær her i landet under tittelen «Barn av regnbuen».

LES OGSÅ: Sendte «en himmel full av stjerner»

Folkesangeren Pete Seeger er død. Her i et opptak fra 1985.

Folkesangeren Pete Seeger er død. Videoen viser et opptak fra 1985, og Lillebjørn Nilsens fremføring av «Barn av regnbuen» i 2012.

Ga ut mer enn 100 album

Seeger var låtskriver, folkesanger, forfatter og fredsaktivist. Seeger var sentral i den amerikanske protestbevegelsen og hans viser og innspillinger var særlig populære i 1950- og 1960-åra. Seeger påvirket en lang rekke protestsangere, og virket som mentor for musikalske størrelser som Bob Dylan og Joan Baez tidlig i karrieren.

Selv om Seeger ga ut mer enn 100 album, var han aldri komfortabel med ideen om stjernestatus. Han forsøkte alltid å brukes sin egen status til å skaffe oppmerksomhet rundt de sakene som opptok ham, skriver New York Times.

LES OGSÅ: Springsteen gjør ny E Street-plate

Springsteen hyllet Seeger

Bruce Springsteens album «We Shall Overcome: The Seeger Sessions» kom i 2006 og var ment som en hyllest til Pete Seeger.

Albumet var Springsteens første album der han tolket sanger skrevet av andre. Platen inneholder 13 tradisjonelle, amerikanske sanger som i sin tid ble gjort kjent for et massepublikum av Pete Seeger.

Innen utgangen av 2006 var albumet solgt i halvannen million eksemplarer verden over.

På sin 93-årsdag feiret Seeger med å synge «My Rainbow Race» for alle nordmenn, skriver Lillebjørn Nilsen på sin blogg. Se Youtube-klippet under:

Lillebjørn Nilsen har opptrådt sammen med Pete Seeger. Se video:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.