Hopp til innhold

Brukte prispenger til å smugle seg selv hjem

For to år siden fikk kortfilmen «Imagining Emanuel» Kulturdepartementets menneskerettspris. Papirløse Emanuel Agara smuglet seg selv til Liberia for prispengene.

Papirløse Emanuel

Emanuel Agara brukte prispenger til å reise til Liberia

Foto: Medieoperatørene

Emanuel Agara var papirløs afrikaner, mann og analfabet. Han har sittet innesperret på Trandum og tigget på gatene i Oslo. Han hadde verken tillatelse til å bli i Norge, eller noen måte å forlate landet lovlig på. Helt til han fikk en menneskerettspris av regjeringen.

– Nå har Emanuel gjort noe med sin egen situasjon. Han har forlatt Norge illegalt, og filmet sin egen reise hjem, forteller regissør Thomas Østbye.

Østbye står bak filmene «Imagining Emanuel» og «Out of Norway», ett av prosjektene på årets Høstutstilling.

Hvis en går rundt i Oslo uten noen ting å gjøre, kommer en tilslutt til å gjøre noe ulovlig. Så dette er en vanskelig situasjon for meg, jeg må komme meg bort og få et positivt mål i livet.

Emanuel i filmen «Out of Norway»

Sett med våre øyne

– Jeg er opptatt av hvordan vi kan nærme oss andre mennesker. Hvordan vi kan forstå hvem et annet menneske er. For den papirløse Emanuel var dette helt sentralt for hans livssituasjon, sier Østbye.

Emanuel kom hit i 2003. Selv sa han at han flyktet fra borgerkrigen i Liberia. Etter at han fikk avslag på opphold her i landet, sa han at han ønsket å reise tilbake til sitt hjemland.

– Du er fra Ghana

Norge hevdet at han var fra Ghana og tvangsreturnerte ham dit. To ganger. Men Agara kom tilbake til Norge. Ghana ville ikke ha ham og hevdet at han ikke var ghaneser. Ghanesisk politi satte ham på flyet tilbake.

Politiets utlendingsenhet kan ikke si noe om bakgrunnen for disse avgjørelsene.

– Av personvernhensyn har ikke Politiets utlendingsenhet mulighet til å svare på spørsmålene dine. Ofte ligger det mer i en sak enn det personen forteller selv, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad.

Emanuel Agara ventet i åtte år, før regissør Thomas Østbye laget film om Emanuel. Han bodde da hos en venn, Asgeir Føyen som ga ham husly i flere år.

For kortfilmen «Imagining Emanuel» fikk Østbye Kulturdepartementets menneskerettspris på 50 000 kroner. Dem ga han til Emanuel Agara.

Øystein Mamen, Anniken Huitfeldt og Emanuel Agara

Øystein Mamen (fotograf på filmen «Imagining Emanuel»), kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) og Emanuel Agara

Foto: Jakob Berg / Norsk Filminstitutt

– Et fond for Emanuel

– Jeg vil gi pengene til Emanuel fordi han er min likemann, sa regissør Thomas Østbye, da daværende kulturminister Anniken Huitfeldt overrakte ham prisen i 2011.

Østbye satte pengene i et fond, for den papirløse Emanuel Agara hadde ikke lov å tjene penger i Norge. Det gikk to år til, mens Emanuel Agara levde på vent, reiste sønnen til Asgeir Frøyen for egen regning til Liberia for å undersøke mulighetene for retur.

I Liberia møtte han immigrasjonsministeren som ønsket Emanuel velkommen tilbake og sendte med en skriftlige bekreftelse på dette til norske myndigheter.

Hvis Emanuel fikk papirer fra PU til å reise til Liberia, kunne det bety at han hadde snakket sant om sin identitet, og at de to tvangs-utsendelsene til Ghana, samt at oppholdet på Trandum i 11 mnd. og 2 uker på glattcelle var basert på feilaktig grunnlag.

Thomas Østbye i filmen «Out of Norway»

Politiets utlendingsenhet kan ikke uttale seg om denne spesielle saken av personvernhensyn, men sier at alle land tar imot egne borgere hvis de returnerer frivillig.

– Upresist å kalle dem papirløse

– Alle som ønsker får hjelp av politiet til å fremskaffe reisedokumenter til hjemlandet. Dette er selvfølgelig avhengig av at personen samarbeider med politiet og for eksempel møter opp til avtaler. Da blir det upresist å kalle dem ureturnerbare eller papirløse, sier kommunikasjonsrådgiver i PU, Linda Hafstad.

Hun legger til:

– Alle land plikter å ta imot sine egne borgere, også de som tvangsreturneres. PU erfarer av ulike grunner at dette kan være vanskelig i noen tilfeller.

Emanuel Agara

– Jeg har truffet en kvinne og er veldig lykkelig, sier Emanuel Agara på telefon fra Liberia.

Foto: PlymSerafin.com

Illegale papirer for pengene

Emanuel Agara fikk nok. Han kjøpte seg illegale papirer med pengene fra regjeringen. Han smuglet seg ut av Norge, gjennom Europa og Vest-Afrika tilbake til Libera.

– Han filmet reisen tilbake, forteller Thomas Østbye, som er antatt på Høstutstillingen med de nye opptakene «Out of Norway» og kortfilmen «Imagining Emanuel».

I «Out of Norway» har blikkretningen skiftet. Nå er det Emanuel som ser på oss.

– Han er overlykkelig

Thomas Østbye snakket med ham på telefon mandag.

– Han er overlykkelig over å ha gjennomført planen sin og kommet seg bort fra handlingsvakuumet i Norge. Han har fått tilbake sin nasjonalitet og er begynt på skole, forteller han.

Han sier at Norge var bra for ham:

– Kampen for å finne en retning i livet gjorde meg sterkere, og jeg savner vennene jeg fikk, sier han, på en litt dårlig linje fra en liten landsby i Buchanan i Liberia.

– Både jeg og Emanuel vil med filmen «Out of Norway» gi nordmenn muligheten til å se oss selv fra hans synsvinkel, sier Østbye. Du kan se den på årets Høstutstilling.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.