Hopp til innhold

– Papirklipp er renselse for sjelen

Norges eneste papirklipper opplever enorm interesse fra utlandet. Nå skal Karen Bit Vejle på utstillingsturné i USA sammen med H. C. Andersens originale papirklipp.

Norges eneste papirkunstner

Karen Bit Vejle er Norges eneste papirkunstner. Her med klippet som er inspirert av HC. Andersens «Isdronningen»

– Det er renselse for sjelen, sier Vejle, som har skapt kunst med saks hver eneste dag siden hun oppdaget papirklipping som 16-åring. Det begynte med små snøkrystaller, i dag er de lengste klippene over fem meter.

Gjemte dem under teppet

Karen Bit Vejle gjemte klippene sine under gulvteppet. Der lå de trygt helt til en kollega oppdaget dem og overtalte henne til å stille ut.

I 2008 hadde hun sin første utstilling på Kunstindustrimuseet i Trondheim. I dag er papirkunsten levebrødet hennes, og hun skal stille ut sine ting sammen med HC. Andersens originale papirklipp på en utstilling i USA.

HC. Andersen var nemlig ikke bare eventyrforfatter, han var også sin tids største papirklipper.

Papirkunst av HC. Andersen

Originale papirklipp av HC-Andersen

– En stor, stor ære

–Jeg er meget ydmyk i forhold til å stille ut sammen med ham. Det fyller meg med ærefrykt, og jeg legger hele sjelen min i arbeidet, sier papirkunstneren, som er i ferd med å få sitt store internasjonale gjennombrudd.

Etter den offisielle starten i 2008 har hun hatt to paralelle utstillinger på turné tundt i Norden. Flere hundre tusen mennesker har sett kunsten hennes.

Moteklipp og porselen

Hun har jobbet for Hilton Hotel, laget logoen til Åge Aleksandersen, designet for Porsgrund Porselen og laget klipp til utstillingsvinduene til motehuset Hermes.

Russland, Midtøsten, Kina og Norden har meldt sin interesse og vil gjerne ha utstillingene til Karen Bit Vejle.

– Dette har betydd mye for norsk kunst. Hun har tilført oss en helt ny kunstart og har høstet stor anseelse i løpet av kort tid, sier Jan-Lauritz Opstad, direktør for Nordenfjeldske Kunstinustrimuseum.

De største klippene bruker hun over et år på. Derfor må hun ofte si nei til alle henvendelsene hun får fra ulike hold.

– Det synes jeg er trist, men arbeidet er tidkrevende og langsomt, sier kunstneren.

Papirkunst

Noen av de største klippene bruker Karen Bit Vejle et helt år på å lage.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober