Hopp til innhold

På jobb med døden

- Jeg er egentlig en ganske tullete person, sier Wasif Ali. Han måtte legge om stilen da han gikk fra restaurantbransjen til begravelsesbyrå.

Wasif Ali

Wasif Ali er muslimsk begravelsesagent.

Foto: Hallgeir Braastad / NRK

Hvordan er det å jobbe tett på døde mennesker hver dag? Blir man avstumpet eller får man tvert i mot et et sunt forhold til døden?

Migrapolis har møtt tre stykker som arbeider med det vi andre helst ikke vil snakke om.

- Vår kultur er dødsfientlig, mener Katarina Zwilgmeyer i begravelsesbyrået Jølstad. Vi er redde for døden. Vi hadde fått et rikere liv, hvis vi hadde hatt et mer naturlig forhold til det faktum at vi skal dø.

Hun hjelper reporter Vegard Thomas Olsen å regissere sin egen begravelse. De plukker blant annet ut kiste, gravsten og velger musikk.

Selv vil Zwilgmeyer helst frysetørres når hun dør. Det vil si at kroppen senkes ned i flytende nitrogen, tørkes og knuses. - Det er en økologisk prosess, sier Zwilgmeyer som allerede 18 år gammel begynte å tenke på hvordan hennes egen begravelse skulle være.

De dødes stemme

Tv-serier der patologene er de nye heltene gjør selskapslivet lettere for rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen. Før ble han sett på som en raring som ville jobbe med døde kropper, nå spør og graver folk om arbeidet hans.

På jobb med døden

Lotten Christiansen og Arne Stray-Pedersen

Lotten Christiansen fikk være med rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen på jobb.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Stray-Pedersen går ubesværet fra å skjære i hjerner, til å spise matpakke med salami på brødskiva.

Ved obduksjonsbordet har han lært seg å fokusere på anatomien. Og respekten for det døde mennesket er sentralt.

- Min viktigste jobb er å finne ut av dødsårsaken. Et lik lyver ikke. Jeg skal være den dødes stemme.

Fortsatt følelser

Da Wasif Ali og kona mistet sitt ufødte barn for noen år siden, fikk de sitt første møte med begravelsesagenter. Det ble et vendepunkt for Wasif, som forlot restaurantjobben og begynte å jobbe i Al-Khidmat, et muslims begravelsesbyrå.

- Det er lett å tenke at man blir immun, når man har sorg så tett på seg hver dag, sier Wasif Ali. Han trodde lenge det var slik. Men han tok feil. Da svigerfaren døde for kort tid siden reagerte han ikke profesjonelt, men med sterke følelser.

Begravelsesbilen er det eneste han tar med hjem når arbeidsdagen er over. Tankene rundt skjebner han har møtt holder han for seg selv.

Han er ikke i tvil om hva som er det verste med jobben.

- Å se uskyldige små barn som dør, er det aller tyngste, sier Wasim Ali.

Se Migrapolis onsdag kl 22.25 på NRK1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.