Hopp til innhold

På jakt etter utstråling

I ett år har oslofolk hatt sitt eget bildedgalleri på Facebook. Nå kommer bildene i gammeldags bokform også.

Iffit Qureshi og Ingrid

Ingrid elsker farger og er et perfekt motiv for Humans of Oslo, mener Iffit Qureshi (til venstre). Ingrid sjekker hvordan hun tar seg ut.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg visste jeg så et eller annet ved henne. Hun har jo de øynene, sier Iffit Qureshi, mens hun knipser bilder av Elyse i parken på Olaf Ryes plass.

Tidligere var Qureshi kjent som aktiv samfunnsdebattant og skribent med integreringsdebatt som spesiale.

Hun har røtter i Skottland og Pakistan og har bodd i Oslo i over 20 år. Det siste året har hun drevet gatelangs i timevis, på jakt etter interessante mennesker å ta bilder av.

– Jeg tar ikke bare bilder av vakre mennesker, men de må ha en utstråling, sier Qureshi.

Iffit Qureshi og Elyse

Elyse (til høyre) jobber for Greenpeace og er full av energi. Hun hadde lunsjpause med kolleger i parken da Iffit Qureshi oppdaget henne.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Vil samle Oslo

Bomben og massakren 22. juli i 2011 gjorde et dypt inntrykk på Iffit Qureshi. Hun som tidligere kastet seg ut i debatter og mente mye om mangt, mistet lysten på å snakke i offentligheten.

Hun ville finne et prosjekt som kunne samle oslofolk. Så oppdaget hun facebooksiden Human of New York og fikk tillatelse til å lage en norsk versjon.

Iffit Qureshi

Det verste med Oslo er den kalde vinteren, sier Iffit Qureshi. Ellers er hun veldig glad i byen sin.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Du vil ikke finne A4-modeller på Humans of Oslo. Men derimot et spekter av folk som representerer Oslo. Alle religioner, klasser og interesser, sier Qureshi. Men etnistitet og bakgrunn er ikke vesentlig i denne sammenhengen. Jeg spør bare om hva som driver folk, hva de holder på med og hva som er viktig i livene deres, tilføyer hun.

Kult på vestkanten også

Iffit Qureshi understreker at hun ikke bare tar bilder av kule folk på Grünerløkka. Også Majorstua og Frogner har hatt besøk av fotografen.

– Men på Karl Johan er det helt umulig å ta bilder. Der bare haster folk av sted.

Iffit Qureshi og Stiann

Stiann har ikke noe imot å bli stoppet på gata og bli tatt bilde av. Det har aldri skjedd ham før.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Nå kommer bildene til Iffit snart mellom to permer. Hun har fått penger fra Fritt Ord og samler også inn midler på egen hånd for å få det til.

– Jeg hadde ikke planer om det i utgangspunktet. Men veldig mange har etterlyst en bok. Og nå håper jeg den kommer i løpet av dette året, sier Iffit Qureshi.

Hør mer i Radio Migrapolis søndag kl 13 eller på torsdag kl 23.30 på P2.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober