Øyafestivalen tror M.I.A. blir en av årets mest omtalte artister - Øyafestivalen tror M.I.A. blir en av årets mest omtalte artister. - Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

Øyafestivalen tror M.I.A. blir en av årets mest omtalte artister.

Foto: Matt Sayles / Scanpix/AP

Øya med stor tro på M.I.A.

Øyafestivalen avslører to nye artister til festivalen og har stor tro på at minst én av dem vil bli en snakkis i 2010.

Paul Weller på scenen i 2007 - Paul Weller på scenen i 2007. I august står han for første gang på scenen i Oslo. - Foto: Jon Super / Scanpix/AP

Paul Weller på scenen i 2007. I august står han for første gang på scenen i Oslo.

Foto: Jon Super / Scanpix/AP
En gravid M.I.A. sang under Grammy-showet i februar 2009. - En gravid M.I.A. sang under Grammy-showet i februar 2009. - Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

En gravid M.I.A. sang under Grammy-showet i februar 2009.

Foto: Robyn Beck / Scanpix/AFP

Denne uka har Øyafestivalen bestemt seg for å slippe én ny artist hver dag. Men så fikk de to på kroken som de ikke klarte å vente med.

Tidligere i uka har festivalen offentliggjort svenske Robyn og amerikanske LCD Soundsystem, og i tillegg til en lang liste med artister er blant andre John Olav Nilsen & Gjengen klare for konserter i Middelalderparken.

Dagens «avsløringer» er at britiske M.I.A. og Paul Weller også tar turen til Oslo mellom 10. og 14. august.

Et av årets heteste navn?

Øyafestivalen tror i følge en pressemelding at M.I.A. blir et av årets heteste navn. Mathangi «Maya» Arulpragasam, som er hennes egentlige navn, er fra England, men har røtter på Sri Lanka. Hun er klar med nytt album denne sommeren og slapp i januar låta « Theres space for ol dat I see ».

M.I.A. skapte i 2008 furore da hun fra scenekanten på Bonnaroo-festivalen kringkastet at hun skulle trekke seg tilbake. Den påfølgende avlysningen av europeiske konserter og et NME-intervju om at hun var sliten og trengte pause, gjorde ikke saken bedre.

Heldigvis var utmattelsen «bare» en baby i magen og under fjorårets Grammy-seremoni stod hun igjen på scenen, gravid i niende måned. Onsdag 11. august står hun på scenen i Middelalderparken.

Første gang i Oslo

Paul Weller fikk sitt gjennombrudd med punk/powerpop-bandet The Jam, som opplevde enorm suksess i overgangen mellom 70- og 80-tallet. De hadde i løpet av karrieren fire singler som toppet listene, en mengde andre hitlåter og deres fleste album solgte imponerende mengder. Få andre rockeband kunne matche suksessen til The Jam mellom 1978 og 1982.

Weller startet i 1983 The Style Council, et band som dro inn mer jazz og
soul inn i poplåtene. De fikk en rekke hits, men ved inngangen til 90-tallet var Weller klar for solokarriere.

I august skal han for første gang spille i Oslo.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.