Hopp til innhold

Over en million så Silya vinne Stjernekamp

Seks av ti TV-seere så Silya Nymoen vinne Stjernekamp lørdag kveld. – I en tid der folk ser mindre TV, er dette veldig høye tall, jubler NRK.

1.018.000 TV-seere fikk med seg Stjernekamp på NRK på lørdag kveld. Bare Nytt på Nytt var større målt i seere gjennom hele forrige uke.

Det gir en økning på nesten 300.000 seere fra fjorårets Stjernekamp-finale, da 732.000 fikk med seg at Rita Eriksen vant konkurransen.

I tidsrommet da vinneren skulle kåres, var hele 1.203.000 nordmenn innom

Yngre og flere seere

Programmet fikk med seg 58 prosent av alle norske seere, altså seks av ti, som så på TV på det aktuelle tidspunktet.

– Stjernekamp øker i alle aldersgrupper, forklarer Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Tolonen viser til at mens snittseertallene for fjorårets utgave av Stjernekamp var på 530.000, var det i år på hele 633.000. Seertallene har jevnt over steget hele sesongen og ble altså toppet med finaletallene i helga.

Tabloid sagt kan man si at seermassen har økt med 170.000 og blitt tre år yngre.

Blant tenåringene var antall seere doblet sammenlignet med i fjor. 26 prosent av de tenåringene som så på TV valgte Stjernekamp i fjor, mens hele 52 prosent valgte det i år

– Nå er vi tilbake i gode gamle dager med over en million seere på lørdagsunderholdning, og det i en tid der folk ser mindre på TV. Det viser at godt innhold alltid vil være populært, sier Tolonen.

TV2s lørdagsunderholdning, Skal vi danse, ble samme kveld sett av 526.000 seere.

Prosjektsjef for Stjernekamp i NRK, Pia Basberg jubler over de gode seertallene.

– Det er helt fantastiske tall! Det er stort å være seernes førstevalg på lørdagskvelden, spesielt siden Stjernekamp er et norskutvikla format, sier Basberg til NRK.no.

Hun hyller samtidig produksjonsselskapet Monster og idéhaver Vibeke Sørlie for konseptet, og har allerede bestilt en ny sesong med konkurransen, slik NRK.no skrev lørdag.

SMS-problemer for Telenor

Telenor merka også Stjernekamps popularitet på lørdag. Stemmer fra årets finale av Stjernekamp og Skal vi danse ble for mye for SMS-sentralen deres.

– Det vi ser er at både NRK og TV2 kjørte sine sendinger med avstemming samtidig lørdag 9. november. Vi er ikke endelige klare med rapportene våre, men vi har sjekket en del likevel, sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen til NRK.no

Blant annet skal det i sekundet 21:40:00 blitt sendt og gått gjennom mer enn 1000 meldinger mot telefonnummeret til «Stjernekamp».

I tillegg kom det trafikk mot «Skal vi danse» pluss ordinær trafikk.

– Konklusjonen så langt er at trafikktrykket mot spesielt nummeret 26600 «Stjernekamp» har vært så høyt at SMS-sentralen som håndterte TV-voteringen trolig avviste noen SMS – som dermed dessverre ikke kom frem. Grunnen til at vi ikke lastdeler TV-voting-trafikk mot begge SMS-sentralene, er at vi skal unngå at en enkelt event skal «dra ned» begge SMS-sentralene til Telenor, sier Amundsen.

Problemene skal ikke ha vært avgjørende for hvem som vant konkurransen.

– Under Stjernekamp var det en klar vinner og det ser ikke ut til å være noe problem med vårt stemmesystem, sier Øyvind Werner Øfsti, informasjonssjef i NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober