Hopp til innhold

Oslos byråd ber om spleiselag for Munch

Byrådet i Oslo mener driftskostnadene for det nye Munch-museet blir så høye at de vil søke statlig driftsstøtte.

"Lambda"

LAMBDA: Juan Herreros' «Lambda» skulle egentlig koste 2,4 milliarder. Det er langt høyere enn de anslagene man opererte med da bystyret inngikk forlik om Munch-museum og Tøyen i 2013. Nå er prislappen på bygget 2,8 milliarder.

Foto: Illustrasjon: Herreros Arquitectos/MIR

«Byrådet har varslet Kulturdepartementet om at kommunen vil komme til å søke om tilskudd fra staten til driften av det nye museet,» skriver kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) i redegjørelsen om den framtidige organiseringen av Munch-museet, skriver Dagsavisen.

Det nye Munch-bygget har en foreløpig prislapp på 2,8 milliarder kroner. Det skal etter planen stå klart i Bjørvika i 2018 og åpne året etter.

Hallstein Bjercke

UVENTET SPREKK: I mai sa kulturbyråd Hallstein Bjercke at han ikke har fått signaler om kostnadsoverskridelser på Munch-museet, men han ga beskjed om en ny gjennomgang også av Lambda-prosjektet for å være sikker.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Utsatt?

I mai kom nyheten om en budsjettsprekk på en halv milliard for Oslos nye storbibliotek – Deichmann på Oslo S. Byrådet begynte da å frykte at budsjettet også kunne sprekke for det nye Munch-museet i Bjørvika.

Derfor bestemte kulturbyråden seg også for å gjennomgå kostnadene til det nye Munch-museet.

Grunnarbeidet med Lambda skulle etter planen begynne i august, men i mai kunne ikke byråden garantere at arbeidet ville gå som planlagt.

Vi har ingen annen plan nå enn at arbeidet skal startes da, men det er viktigere at vi holder kostnadsrammen enn fremdrift. Er det usikkerhet rundt kostnadsrammen tar vi oss noe mer tid, sa Bjercke til NRK.

Hallstein Bjercke har ikke svar på NRKs henvendelse tirsdag morgen.

Høye driftskostnader

Selv om brevet Dagsavisen refererer til er unntatt offentlighet, er det grunn til å tro at driftskostnadene til det nye museet vil bli vesentlig høyere enn i dag, skriver avisen.

I årsrapporten for 2014 framgår det at driftsutgiftene passerte 100 millioner kroner, over halvparten gikk til lønn og sosiale utgifter. Mens besøkstallet var 134.000 i fjor, er målet 500.000 det første året i nytt hus – da også med utvidede åpningstider.

I byrådssaken om finansiering av museet framgår det at det vil koste 22,5 millioner årlig bare å drive bygget. Med inventar og brukerutstyr kommer summen opp i 57,5 millioner.

Oslo-politikerne mener det er naturlig med et spleiselag mellom Oslo kommune og staten, og fordelingen må bli et forhandlingsspørsmål, mener leder for kultur- og utdanningskomiteen, Høyres Øystein Sundelin.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober