Hopp til innhold

– Forundret over at Kagge forlag ikke tok kontakt med oss

Oslopolitiet mener Kagge forlag burde kontaktet dem om omtalen av deres arbeidsmetoder i polititoppen Eirik Jensens bok. – Boka har ingenting med Jensens sjefer å gjøre, kontrer forlaget.

Eirik Jensen på boklansering

KORRUPSJONSSIKTET: Polititoppen Eirik Jensen lanserte denne uka bok om sitt liv i politiet. Boken beskriver politiets arbeidsmetoder, og forlaget burde vært i kontakt, mener visepolitimester Gro Smogeli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Denne uka lanserte den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Erik Jensen den selvbiografiske boka «På innsiden» på Kagge forlag.

Boka ble påbegynt allerede i 2012, men ble utsatt etter at Jensen ble arrestert i 2014. Manuset ble fullført etter at Jensen hadde sittet tre måneder i varetekt.

Anne Gaathug

HAR TILLIT: Forlagssjef Anne Gaathaug stoler på at Jensen og medforfatterne har tatt de nødvendige hensyn når de har anonymisert og omskrevet enkelte episoder.

Foto: Petter Sommer / NRK
Politiinspektør Gro Smogeli

FORUNDRET: Visepolitimester Gro Smogeli mener forfatterne og forlaget burde kontaktet Oslo politidistrikt om

Foto: Holm,Morten / SCANPIX

I boka beskriver Jensen, som i mange år ledet Oslopolitiets gjengprosjekt og har vært sentral i arbeidet mot organisert kriminalitet, flere av politiets arbeidsmetoder, og Oslo politidistrikt mener de burde blitt varslet av forlaget.

– Har kun fått én henvendelse

– Oslo politidistrikt er forundret over at forlaget ikke tok kontakt med oss når det gjelder bokens omtale av politiets arbeidsmetoder. Den eneste henvendelsen vi kan se å ha mottatt, var da vi nylig fikk spørsmål om antall bistandsanmodninger. Vi bekreftet da Oslo politidistrikts nasjonale bistandsansvar, men avslo å gi ut tallmaterialet, skriver visepolitimester Gro Smogeli i en e-post til NRK.

Forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag mener på sin side det ikke har vært naturlig å kontakte politiet i løpet av arbeidet med boken.

– Dette er en beretning om hans politiliv, og har ingenting med hans sjefer å gjøre.

Gaathaug sier flere har visst om bokprosjektet underveis, men at det ikke har vært informert formelt fra forlagets side.

Har anonymisert

Forlagssjefen forteller at Jensen og medforfatterne flere steder i boken har skrevet om og anonymisert hendelser av hensyn til både de involverte og til politiets arbeid.

– Det er en del omskrivninger av ulike episoder, fordi det har vært nødvendig å anonymisere både personer og hendelser, men det overbyggende er sant, forteller Gaathaug.

– Hvordan kan dere være sikre på at Jensen ikke utleverer taushetsbelagt informasjon?

– Vi stoler på at anonymiseringen som er gjort vil fylle det behovet, sier Gaathaug.

Jensen er suspendert fra sin stilling i Oslo-politiet mens etterforskningen pågår, men er fremdeles ansatt. I boka skriver han imidlertid at han ikke vil gå tilbake til politijobben.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.