Hopp til innhold

Oslo Nye lokker med Hitler-fiasko

Den store musikalbølgen i hovedstaden gir seg ikke. Denne våren håper Oslo Nye å underholde publikum med Hitler-fiasko, hakekors-bikini og ekte Broadway-stemning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Over 40 år etter at ideen ble film, og ti år etter at filmen ble musikal, settes Mel Brooks-musikalen «The Producers» for første gang opp i Norge.

Og det er på høy tid, skal vi tro regissør Anders Algård. Han regisserte den svenske versjonen som gikk for fulle hus i både Stockholm og Gøteborg i to år, og ble hentet over hit da Oslo Nye ville lage sin versjon av musikalen.

Les også: «We Will Rock You» skal spille publikum opp av stolene

Går aldri lei

Anders Algård, regissør "the Producers"

Regissør Anders Algård.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

– «The Producers» er den mest fantastiske musikalen jeg har gjort noen gang. Det er morsomt, mye glede, og skikkelig Broadway-stemning, sier Algård entusiastisk til NRK.no.

Han bedyrer at han aldri kan gå lei av stykket, men at utfordringen nå blir å få publikum til å komme og se på noe som for de fleste er nytt og ukjent.

– «The Producers» er et eksempel på en musikal som gjerne er helt annerledes enn man først tror, og mye morsommere. Bare publikum er spreke og kommer, skal vi underholde, lover regissøren.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Pressevisning av «The Producers»

Se klipp fra musikalen «The Producers», der hele ensemblet fremfører shownummeret «Little Old Lady Land».

Meta-musikal

For det er ikke til å legge skjul på at historien i «The Producers» kan være litt vanskelig å få tak i ved første øyekast. Musikalen handler om to Broadway-produsenter som skal sette opp nettopp en musikal, men en musikal som skal ende med fiasko. For på den måten kan de stikke av med overskuddet fra investorene og i stedet leve det glade liv i Rio.

Valget faller på den tvilsomme musikalen «Det våres for Hitler», skrevet av en hengiven tysk nazist med en forkjærlighet for duer (spilt av Ivar Nørve). Med verdens verste regissør (Geir Kvarme) og et noget spesielt ensemble, går likevel ikke ting som planlagt. Forestillingen blir en suksess, og problemene hoper seg opp.

– Broadway-produsenter har to gylne regler: 1. Sett aldri egne penger i showet, og 2. Sett aldri egne penger i showet, forteller Anders Hatlo til NRK.no.

Familieunderholdning

Han har rollen som produsent Max Bialystock, en kynisk teatermann som får hovedinntekten sin fra å tilfredsstille gamle damer. Hatlo hadde selv aldri sett «The Producers» før han fikk manuset i hendene, men trengte ikke lang tid på å overbevises.

– Mel Brooks humor er veldig i tråd med min egen. Det er referanser til andre musikaler og klassiske teaterstykker hele veien, og harselas med pengestyrte teaterprodusenter, forklarer den erfarne skuespilleren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

The Producers

Ulla (Hilde Louise Asbjørnsen), Franz Liebkind (Ivar Nørve), Leo Bloom (Jan Martin Johnsen) og Max Bialystock (Anders Hatlo).

Foto: Inger-Marit Knap Sæby

Selv om både Hitler og lettkledde damer er godt representert på scenen, nøler ikke Hatlo med å kalle «The Producers» en familiemusikal.

– Det handler på ingen måte om hakekors og nazistiske idéer, dette er bare ren underholdning og en fortelling om et spesielt vennskap.

Hakekors-bikini

Noen hakekors blir det riktignok. De kommer blant annet formet som en bikini, og inni den har regissøren plassert Hilde Louise Asbjørnsen.

– Ja, den har hakekors på hvert bryst, og digre ørnefjær stikkende opp bak på ryggen. Jeg priser meg lykkelig over at jeg skal stå helt stille på scenen gjennom hele det nummeret, forteller Asbjørnsen til NRK.no.

Artisten har hatt mange jern i ilden den siste tiden, men selv som nykåret «maestro» sliter hun med å få ta kontroll over husorkesteret.

– Jeg har prøvd å stå bak sceneteppet og dirigere litt sånn for å holde det ved like, spøker hun.

Rare skandinaver

Hilde Louise Asbjørnsen i The Producers

Hilde Louise Asbjørnsen som barmfagre Ulla i The Producers.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

I «The Producers» har hun rollen som barmfagre og blonde Ulla, som gjerne viser frem alle fordelene hun har, og smiler blidt når det motsatte kjønn gir henne det hun vil ha.

– Jeg har hentet mye inspirasjon fra Marilyn Monroe. Ulla er ikke beregnende, men nyter oppmerksomheten, forklarer Asbjørnsen.

Rollefiguren er svensk, slik Mel Brooks opprinnelig skrev den. Det var også han som ga henne det forvirrende navnet Ulla Inga Hansen Benson Yansen Tallen Hallen Svaden Swanson Bloom (i den norske versjonen Ulla Inga Hanson Janson Svanson Kaisa-Lotta-Stina Svinsen-Svansen Svenson, journ. anm.)

– Jeg tror det er fordi han synes vi skandinaver har så lange, vanskelige navn.

«The Producers» har premiere på Oslo Nye den 3. februar.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh