Hopp til innhold

Ørjasæter trekker seg fra Kringkastingsrådet etter Faten-bråk

Elin Ørjasæter er så misfornøyd med håndteringen av hijabklagene til Kringkastingsrådet, at hun trekker seg fra rådet. Og det skjer før programmet der programlederen bruker hijab er sendt.

Elin Ørjasæter i Kringkastingsrådet

Før valgprogrammet "Faten tar valget" er sendt trekker nå Elin Ørjasæter seg fra Kringkastingsrådet.

Foto: NRK

Kringkastingsrådet har mottatt over 5.300 klager på at programleder Faten Mahdi al-Husaini går med hijab i programmet «Faten tar valget».

Faten Mahdi Al-Hussaini

Faten Mahdi Al-Hussaini går med hijab i programmet «Faten tar valget».

Foto: Julia Naglestad / NRK

Det første programmet sendes på NRK førstkommende torsdag. Rådet har aldri før mottatt så mange klager.

Klagene er ikke behandlet ennå, men klagestormen har fått mye omtale. Håndteringen har ført til at rådsmedlem Elin Ørjasæter har valgt å trekke seg, skriver Klassekampen.

Reagerer på bruk av klagene

«Jeg er lei meg på vegne av de mange tusen klagerne som blir hengt ut offentlig av NRK som moralsk dårlige mennesker, før rådet selv har lest så mye som en eneste klage», skriver hun i en e-post til avisen. Hun reagerer på bruken av klagene som «redaksjonelt råstoff».

«Klagerne var i god tro da de sendte sine klager, de trodde de sendte dem til Kringkastingsrådet, verken til NRKs redaksjoner eller til NRK-ledelsen», skriver Ørjasæter i et brev til kulturdepartementet.

«NRK misbruker med dette klagernes tillit til Kringkastingsrådet og undergraver den avstanden det bør være mellom NRK og rådet,» skriver hun.

Ørjasæter skriver at hun ikke forsvarer innholdet i klagene, men at hun mener organiseringen gir Kringkastingsrådet en uklar rolle.

– Forstår ikke kritikken

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har ikke lagt skjul på hva han synes om innholdet i mange av klagene.

Foto: Anders Leines, NRK

– At hun trekker seg er hennes valg. Jeg har respekt for at det er opp til kringkastingsrådet å behandle saken som de ønsker, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Eriksen har ikke lagt skjul på hva han synes om innholdet i mange av klagene. Han forsvarer den tidlige omtalen av klagene og den påfølgende debatten.

– Som kringkastingssjef kan jeg ikke vente med å uttale meg i en så viktig samfunnsdebatt til Kringkastingsrådet har behandlet saken.

– Jeg forstår egentlig ikke kritikken. Min oppgave var å gi støtte til en ung kvinnelig stemme som opplevede sterke belastninger med det å synes i offentligheten - og det før programmet var sendt, sier Eriksen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober