Av:
Geir Evensen

Kroppsspråket er kanskje både det letteste og det vanskeligste språket vi har. Selv spedbarn reagerer på et smil, mens små nyanser i kroppsholdning, mimikk og bruk av øynene kan man trenge et helt liv på å finne ut av.

Kroppsspråket til Bill Gates er ikke så vanskelig å tolke

Kroppsspråket til Bill Gates er ikke så vanskelig å tolke

Ikke-verbal ordbok

For muntlige språk har vi ordbøker, men hva har vi for kroppsspråk? Vi har "The Nonverbal Dictionary" - den ikke-verbale ordboken. Dette nettstedet har samlet en bemerkelsesverdig mengde med ord, uttrykk og fenomener som har med kroppsspråk og hvordan vi framstår overfor andre mennesker å gjøre. Oppslagsverket er på engelsk, og er samlet gjennom lang tid av psykologer og forskere på kroppsspråk. Her finner du en rekke interessante fakta om hvordan vi oppfører oss, selv om den nok kan være litt for vitenskapelig til tider.

Smil og biting

Visste du at du har to forskjellige smil? Et høflighets- og fotografismil som du kan trekke fram på kommando, og et ekte smil rett fra hjertet som du ikke har kontroll på. Sistnevne kalles et zygotisk smil. Noen er bare i stand til ett av disse smilene på grunn av enten skade eller sykdom. Visste du at over 1500 mennesker blir bitt av andre personer i New York hvert år? Dette er tre ganger så mange som blir bitt av rotter, og viser tydelig at vi mennesker ikke helt har blitt kvitt vår primitive fortid.

Flere fakta og forklaringer, for eksempel om hakeslepp ("jaw drop") og rynking på øyebrynene ("frown") finner du i lenken under.

Lenker