Ordløs ordbok

Er du klar over hvordan andre mennesker ser på deg? Det er en kjent sak at kroppsspråket forteller en masse om oss, men hvordan kan vi tyde dette språket? "Den ikke-verbale ordboken" er et skritt på veien.

Av:
Geir Evensen

Kroppsspråket er kanskje både det letteste og det vanskeligste språket vi har. Selv spedbarn reagerer på et smil, mens små nyanser i kroppsholdning, mimikk og bruk av øynene kan man trenge et helt liv på å finne ut av.

Kroppsspråket til Bill Gates er ikke så vanskelig å tolke

Kroppsspråket til Bill Gates er ikke så vanskelig å tolke

Ikke-verbal ordbok

For muntlige språk har vi ordbøker, men hva har vi for kroppsspråk? Vi har "The Nonverbal Dictionary" - den ikke-verbale ordboken. Dette nettstedet har samlet en bemerkelsesverdig mengde med ord, uttrykk og fenomener som har med kroppsspråk og hvordan vi framstår overfor andre mennesker å gjøre. Oppslagsverket er på engelsk, og er samlet gjennom lang tid av psykologer og forskere på kroppsspråk. Her finner du en rekke interessante fakta om hvordan vi oppfører oss, selv om den nok kan være litt for vitenskapelig til tider.

Smil og biting

Visste du at du har to forskjellige smil? Et høflighets- og fotografismil som du kan trekke fram på kommando, og et ekte smil rett fra hjertet som du ikke har kontroll på. Sistnevne kalles et zygotisk smil. Noen er bare i stand til ett av disse smilene på grunn av enten skade eller sykdom. Visste du at over 1500 mennesker blir bitt av andre personer i New York hvert år? Dette er tre ganger så mange som blir bitt av rotter, og viser tydelig at vi mennesker ikke helt har blitt kvitt vår primitive fortid.

Flere fakta og forklaringer, for eksempel om hakeslepp ("jaw drop") og rynking på øyebrynene ("frown") finner du i lenken under.

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.