Ordløs ordbok

Er du klar over hvordan andre mennesker ser på deg? Det er en kjent sak at kroppsspråket forteller en masse om oss, men hvordan kan vi tyde dette språket? "Den ikke-verbale ordboken" er et skritt på veien.

Av:
Geir Evensen

Kroppsspråket er kanskje både det letteste og det vanskeligste språket vi har. Selv spedbarn reagerer på et smil, mens små nyanser i kroppsholdning, mimikk og bruk av øynene kan man trenge et helt liv på å finne ut av.

Kroppsspråket til Bill Gates er ikke så vanskelig å tolke

Kroppsspråket til Bill Gates er ikke så vanskelig å tolke

Ikke-verbal ordbok

For muntlige språk har vi ordbøker, men hva har vi for kroppsspråk? Vi har "The Nonverbal Dictionary" - den ikke-verbale ordboken. Dette nettstedet har samlet en bemerkelsesverdig mengde med ord, uttrykk og fenomener som har med kroppsspråk og hvordan vi framstår overfor andre mennesker å gjøre. Oppslagsverket er på engelsk, og er samlet gjennom lang tid av psykologer og forskere på kroppsspråk. Her finner du en rekke interessante fakta om hvordan vi oppfører oss, selv om den nok kan være litt for vitenskapelig til tider.

Smil og biting

Visste du at du har to forskjellige smil? Et høflighets- og fotografismil som du kan trekke fram på kommando, og et ekte smil rett fra hjertet som du ikke har kontroll på. Sistnevne kalles et zygotisk smil. Noen er bare i stand til ett av disse smilene på grunn av enten skade eller sykdom. Visste du at over 1500 mennesker blir bitt av andre personer i New York hvert år? Dette er tre ganger så mange som blir bitt av rotter, og viser tydelig at vi mennesker ikke helt har blitt kvitt vår primitive fortid.

Flere fakta og forklaringer, for eksempel om hakeslepp ("jaw drop") og rynking på øyebrynene ("frown") finner du i lenken under.

Lenker

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.