Hopp til innhold

Varsler oppvask etter Facebook-ytringer

Historiker Nils Rune Langeland blir beskyldt for rasisme etter meldinger på Facebook. Nå varsler arbeidsgiveren oppvask.

Nils Rune Langeland

I HARDT VÆR: Nils Rune Langeland, som er professor i historie ved Universitetet i Stavanger, får sterk kritikk for sin opptreden på Facebook.

Elaine Munthe

REAGERER: Dekan Elaine Munthe ved Universitetet i Stavanger kaller meldingene til Langeland for uakseptable.

Foto: Universitetet i Stavanger

Natt til i dag la historiker Nils Rune Langeland ut en statusoppdatering på Facebook, som møter sterk kritikk.

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn, skrev Langeland.»

På Twitter har flere reagert kraftig på utsagnet. Shoaib Sultan, som er rådgiver ved Antirasistisk Senter, er i et blogginnlegg svært kritisk til Langelands uttalelser.

Langeland har også tidligere vært i hardt vær etter at han i 2012 skrev om «innvandring av genetisk svake analfabeter fra Punjab» på Facebook.

Senere slettet han innlegget, og fredag formiddag la han ut en ny melding:

«OK eg sa noe dumt om pakistanarar i går. Alle som kjenner meg veit eg ikkje er noen politisk ekstremist. Sultan bør finne seg ein reell fiende. Og enkel test. Du vil ikkje finne meg i noen debattrådar på fb som er oppteken av tema som dette.

Varsler oppvask

Nå reagerer Universitetet i Stavanger, som er historiker Langelands arbeidsgiver. Facebook-meldingene hans kan få konsekvenser.

– Vi tar klart og sterkt avstand fra de uakseptable meldingene som han har skrevet på sosiale medier. Vi kommer til å innkalle ham til en samtale og vi tar saken videre, sier Munthe til NRK.no.

– Kan dette få konsekvenser for hans ansettelsesforhold hos dere?

– Det vil jeg ikke kommentere. Men vi har et internt regelverk for hvordan man som ansatt ved Universitetet i Stavanger skal opptre på sosiale medier. Dette vil vi nå gjennomgå på nytt.

– Intellektuelt avskiltet

Kommentator Marte Michelet i Dagbladet har tidligere vært sterkt kritisk til Langeland, og har blant annet angrepet en av hans vitenskapelige artikler, hvor han omtaler Holocaust som en «moralsk fortelling». Hun mener at for Langeland stikker saken dypere enn bare noen innlegg på Facebook.

– Jeg synes ikke dette i seg selv er grunnlag for oppsigelse. Det er mulig at Langeland kan forske bra på visse felt. Men han er intellektuelt avskiltet, og vil slite veldig med å gjenopprette tillit i akademia, sier hun.

Forfatter og advokat Anne Holt mener at Langeland har diskvalifisert seg selv etter Facebook-innleggene. Hun vil ikke kommentere saken ytterligere, men skriver dette på Twitter:

(Artikkelen fortsetter)

Laster Twitter-innhold

– Ikke rasisme

Langeland sier selv til NRK at han mener det er ren sjikane at han blir omtalt som en rasist.

– Dette er udokumentert og nedrig adferd. Jeg har for eksempel ikke deltatt i noen debattråder på internett hvor jeg har kritisert islam. Facebook-meldingen min var ugjennomtenkt og flåsete, og jeg tar sterkt avstand fra den. Det var noen betraktninger rundt utelivet i Oslo som fikk det til å koke over for meg. Men jeg kjenner personlig mange pakistanere, sier han til NRK.

Han mener det ikke kvalifiserer å være rasist at man skriver om folk fra andre nasjoner på denne måten, og mener det i så fall er en utdatert definisjon.

– Jeg har ikke sagt et kløyva ord om rase, sier han.

– Hva tenker du om at arbeidsgiveren kaller deg inn til samtale?

– Jeg kan godt ta en samtale, jeg, selv om jeg ikke skjønner helt poenget, sier han.

– Frykter du at du mister troverdighet som historier etter en slik episode?

– Jeg ser den. Samtidig har jeg haugevis med kolleger som mener veldig mye rart om alt fra fotball-VM til Gaza som ikke er veldig gjennomtenkt. Derfor synes jeg det i så fall er urettferdig, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.