Hopp til innhold

Opptakt til Peer Gynt: Dårekisten

Det er snart klart for gjenhør med Radioteatrets storslagne radioversjon av Peer Gynt. Søndag lader vi opp med et spesialprogram der taleføre og tenksomme hjelper deg med å komme i stemning.

Dårekiste

En dårekiste var i eldre tid en burlignende kiste som ble brukt til forvaring av farlige sinnsyke. På 1600-tallet ble den også brukt som isolat for vanskelige fanger og beboere i tukthus og fattighus. (Wikipedia)

Foto: Wikipedia Commons

Vi tror nemlig at før vi stuper inn i de fire delene som utgjør denne moderne Peer Gynt-versjonen er det nyttig med et besøk inn i Dårekisten.

Dypdykk

Før premieren i 1997 la P2 ut på en tre timer lang direktesending over stokk og stein i Peer Gynts ånd.

I Dårekisten var det samlet mange taleføre og tenksomme: en nonne, en filosof, en psykiater, en forlagsmann, en gammel marxist-leninist, en teatersjef, en skuespiller - og mange andre.

Søndag sender vi et redigert utdrag fra dette galehuset, der Øystein Rakkenes forsøkte å være bestyrer etter beste evne. Bli med og kom i stemning!

Moderne og frodig

– En nytolkende og storslagen radioversjon som utvilsomt vil få sin plass både i radio- og teaterhistorien.

Det skrev en kritiker etter Peer Gynt-premieren i 1997.

Vi hadde laget en moderne og frodig forestilling om gutten som ville danse. Her er eventyr og satire. Nærgående, sanselig, nifst og viltert. Og bilderikt.

Når vi nå inviterer til et gjenhør 15 år etter, kan du selv høre om kritikerne hadde rett.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP