Snørr består i hovedsak av proteiner, samt en del karbohydrater (sukker) og vann. Faktisk er det over 100 forskjellige proteiner i snørr, og enda er ikke alle funnet.
Mange funksjoner
Proteinene i snørra har flere funksjoner. Noen bidrar til å gjøre snørra seig, slik at den egner seg godt som nesefilter. Dette er viktig, siden lufta vi puster inn inneholder mye støv, pollen, bakterier og virus, som kan være skadelige for kroppen. Også karbohydratene og vannet hjelper til med dette. Andre proteiner har i oppgave å virke bakteriedrepende.
Eggehvite er tingen
Siden det er så mange forskjellige proteiner i snørr, og det ikke er så enkelt å lage et protein, har vi valgt å bruke eggehvite som basis. Eggehviten består stort sett av proteiner, og mange av disse er i slekt med snørrproteinene. I tillegg inneholder også eggehviten proteinet lysozym, som dreper visse typer bakterier.
Oppskrift:
For ca. 2 dl snørr trengs det:
- Eggehvite fra 5 egg
- 0,5 dl mettet sukkerløsning (ca. 20 g sukker, bruk varmt vann så sukkeret løser seg lettere)
Tilsett sukkerløsninga litt etter litt, til ønsket konsistens oppnås.
Dersom man ønsker å lage grønt snørr, er det bare å tilsette litt grønn konditorfarge.
Lykke til!