Hopp til innhold

Oppskrift på falskt blod

Per Olav viser deg hvordan du lager falskt blod hjemme på kjøkkenet.

Per Olav Alvestad lager falskt blod
Foto: NRK

Hvis du skal jobbe med teater eller film, trenger du kanskje å søle litt med blod.

Falskt blod kan du lage selv på kjøkkenbenken hjemme. Det er enkelt som bare det!

SE VIDEO MED PER OLAV: Oppskrift på falskt blod

Alle ingrediensene kan du kjøpe på en helt vanlig butikk, - kanskje med unntak av den gjennomsiktige maissirupen, den får du kjøpt i mer velutstyrte butikker.

Per Olav Alvestad lager falskt blod
Foto: NRK

 

Du trenger:

- 3 flasker rød konditorfarge

- 1/4 flaske grønn konditorfarge

- 1 dl vann

- 5 dl gjennomsiktig maissirup (f.eks. av merke Karosyrup)

- 1 dl solbærsirup

- 1 ss hvetemel

 

Slik gjør du det:

Ta fram en litt stor glassbolle. Hell de 3 flaskene med konditorfarge i bollen sammen med 1 dl vann. Rør. Hell i 5 dl gjennomsiktig maissirup, og nå er det viktig at du rører lenge og vel sånn at det blander seg godt. Deretter har du oppi ca en fjerdedel  grønn konditorfarge, og rør igjen. Så skal du ha oppi 1 del solbærsirup (rør!) og sikt eller strø oppi 1 spiseskje med hvetemel. Rør godt, sånn at det ikke blir hvetemelsklumper.

Og VIPS! der er det falske blodet ferdig!

Det er ikke farlig å få i munnen, men vi anbefaler ikke å drikke det!

 

Maissirupen helles i

Maissirupen helles i. Rør veldig godt og veldig lenge etterpå så det blander seg godt.

Foto: NRK

 

 

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober