Oppbruddet - Sergi Lòpez og Kristin Scott Thomas i hovedrollene. - Foto: AS FIDALGO /

Sergi Lòpez og Kristin Scott Thomas i hovedrollene.

Foto: AS FIDALGO

Oppbruddet (5)

”Oppbruddet” er en fransk film om familieliv. Den provoserer nok franske menn som ser godt etter, mener vår anmelder.

5 stjerner

Enten det, eller så forstår de ikke problemstillingen. Filmen er feministisk, og den dreier seg om samfunnets støtter.

Fransk borgerskap

Forholdene er etter normen i det franske borgerskap. Far er far og mor er hjemmeværende, og barna er i ferd med å bli voksne gagns mennesker, og alle fire spiser frokost sånn noenlunde i rute. Hjemmet er minimalistisk goldt.

Oppbruddet - Tilsynelatende familieidyll i det franske borgerskapet. - Foto: AS FIDALGO /

Tilsynelatende familieidyll i det franske borgerskapet.

Foto: AS FIDALGO

Så lenge alt er slik, er alt slik, og vi får ikke øye på annet. Og slik er det helt til en håndverker kommer for å innrede ny fysioterapiklinikk til mor. Hun vil gjenoppta faget sitt etter mange års fravær.

Det er mer ved mor som har sovet en stund. Noe av det vekkes til live når håndverkeren kommer.

Samfunnets strukturer

Det som skjer, må skje, det kan ikke stoppes. Filmen dveler ved den forbudte forelskelsen og gir seg god tid til det fysiske i forholdet. Det er heftig skildret, men vi føler oss ikke som kikkere.

Samtidig ser vi nå lenger inn i familien. Mors avvik fra normen har gjort mor, far, datter og sønn, mer transparente. Personlighetstrekk er annerledes enn vi trodde.

Oppbruddet - Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas er nydelig som Suzanne, Yvan Attal spiller ektemannen. - Foto: AS FIDALGO /

Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas Kristin Scott Thomas er nydelig som Suzanne, Yvan Attal spiller ektemannen.

Foto: AS FIDALGO

Når familiefar og overlege etter litt tid også tar økonomisk og sosialt strupetak på sin villfarne hustru, ser vi inn i mer omfattende maktstrukturer. Livet i småbyen betones av et vennskap eller fellesskap mellom overlegen, politisjefen, borgermesteren og banksjefen. De er samfunnets støtter.

Det er ingen annen løsning for en forelsket kvinne, enn å legge seg tilbake i den borgerlige folden. Hustru, gjør din plikt.

Fransk, spansk og engelsk

Det er nåtid. Det er interessant. Så er det interessant at regissør og manusforfatter Catherine Corsini har gitt kvinnen i forholdet engelsk bakgrunn og den nye mannen spansk, mens familiekonservatismen er fransk fra tå til tanke.
Sørfranske glasshus er ikke veksthus for feminisme eller andre uroende tanker.

Kristin Scott Thomas er nydelig i rollen. Den britiske skuespilleren med det franske livet, har riktig bakgrunn. Så har hun det kjølige ytre, som vi tror rollefiguren Suzanne må ha. Dessuten har hun noe brennende lidenskapelig i seg, som vi ikke har sett hos henne i andre roller.

Det er mye i denne filmen ”Oppbruddet”. Jeg tror den vil bli husket.

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.