Hopp til innhold

Olsen, Hansen og Jørgensen er «ut»

Norske kvinner vil ikke ha etternavn som slutter på -sen.

Familien Teigo

BYTTET ETTERNAVN: Familien Teigo har satt sammen bokstavene i familiemedlemmenes fornavn og laget et nytt etternavn.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Line Grønstad

VIL VÆRE UNIKE: Line Grønstad fra Norsk Folkemuseum sier folk i dag gjerne vil ha unike navn. Da skifter de ut Pettersen og Olsen.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Folk vil ikke lenger hete Olsen og Hansen. Spesielt norske kvinner kvier seg for de vanlige etternavnene. Andelen nordmenn med et etternavn som slutter på -sen har gått drastisk ned de siste 100 årene.

– Folk vil gjerne ha unike navn. Hvis de står i en situasjon der de kan velge, tar de gjerne det navnet som sees på som mest unikt. Gjerne et stedsnavn, sier konservator ved Norsk Folkemuseum, Line Grønstad.

Kvinner kvitter seg med -sen-navnet

Rundt år 1900 hadde halvparten av alle nordmenn et etternavn som slutter på -sen. I dag har kun hver fjerde nordmann et slikt etternavn, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Bruken av slike navn minker faktisk med rundt 10 000 i året.

Færre kvinner enn menn har et etternavn som slutter på -sen.

– I utgangspunktet tar kvinnen mannens navn når de gifter seg. Det er mer tradisjonelt. Har dama i tillegg et -sen navn så er det enda mer trolig at hun endrer etternavnet sitt, sier Line Grønstad.

Ifølge SSB gir nybakte foreldre i dag langt sjeldnere barnet et etternavn som slutter på -sen

Lagde eget familienavn

Dørskilt med etternavn

LAGDE NYTT NAVN: Familien Teigo satt sammen forbokstavene til alle i familien og kreerte slik et nytt navn.

Foto: Gøril Grov Sørdal / NRK

Er du av dem som er lei navnet ditt har du muligheten til å lage et nytt. Du kan, for eksempel fritt plukke et nytt i linja bakover helt til dine egne tippoldeforeldre.

Vil man ha et etternavn som er enda mer spesielt, kan man gjøre som familien Teigo fra Akershus. De laget selv et splitter nytt og felles familienavn av forbokstavene til alle i familien.

– Vi ville gjerne ha samme etternavn, men jeg ville ikke ta Pettersen og min mann ville ikke ta Sveen, sier Torunn Teigo til NRK.

I jakten på familienavnet ofret pappa Pettersen-navnet sitt, og slik ble han en del av statistikken.

– Det at det inneholder forbokstavene våre gjør at det blir enda mer personlig og oss som en enhet og familie, sier hun.

Snobbete å bytte navn

I en undersøkelse av Norsk Folkemuseum, der man dokumenterer norsk dagligliv, kom det også flere motreaksjoner til det å bytte navn.

– Noen var veldig opptatt av å ikke bytte navn, selv om man hadde et «vanlig» navn. Mange mener at det er litt snobbete å bytte til et finere navn, sier Line Grønstad.

Det som derimot som kom frem var at folk ønsket seg en unik kombinasjon av navn, som gjorde at man skilte seg ut fra alle andre.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)