Hopp til innhold

Blandede følelser på Ground Zero

Ti år etter at norske Snøhetta vant konkurransen, åpner president Barack Obama i dag det nasjonale minnemuseet for terrorangrepene 11. september 2001, i New York.

National September 11th Memorial Museum

Snøhettas nasjonale minnemuseum for 11. september 2001 åpner for publikum 21. mai. Foto: Jeff Goldberg.

Sammen med de etterlatte familiene, skal han se minnemuseet for første gang, og bygningen blir forbeholdt dem de første seks dagene.

Mange har blandede følelser, fordi uidentifiserte kroppsdeler fra folk som døde her for 13 år siden, fortsatt befinner seg i bakken.

– Kroppsdeler hører ikke hjemme på museum, sier noen av de pårørende i denne Al Jazeera-reportasjen.

Muslimer har også gitt uttrykk for sinne og bekymring fordi en film, «The Rise of al-Qaeda», laget av NBCs Brian Williams blir en del av utstillingen. Den forteller historien om hvordan internasjonale terroristgrupper vokste i årene før 11. september 2001.

– Filmen kan etterlate et inntrykk av at muslimer bærer på en felles skyld for terroren, hevder en gruppe muslimske, religiøse ledere.

Betale for å minnes

Atter andre reagerer på at de må betale 24 dollar for å besøke det nasjonale minnemuseet, som åpner for den alminnelige publikummer 21. mai.

Men for norske Snøhetta er dette en stor dag. Helt siden terrorangrepene for 13 år siden har Staten New York og New York by arbeidet med gjenoppbygningen på det som har blitt kalt Ground Zero, stedet der World Trade Center stod.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta fikk i oppdrag å tegne det eneste bygget som står på selve minnegrunnen, der de opprinnelige byggene sto.

– Vi trodde det nesten ikke, for vi kastet inn et forslag rett før konkurransefristen i 2004, forteller Craig Dykers ved Snøhettas New York-kontor i dette programmet.

21 mai åpner 9/11-museet på Ground Zero i New York. I 2004 fikk det norske arkitektkontoret Snøhetta oppdraget med å tegne og prosjektere et museum på Ground Zero i New York. Prosjektet ble svært kontroversielt og har vært gjennom mange faser og store endringer. I åtte år arbeidet arkitektene i Snøhetta arbeidet med bygget. Dette er historien om prosessen.

Se NRK-programmet «Snøhetta på Ground Zero» fra 2012

Bygget var tenkt som et kulturhus, som skulle huse kulturelle aktiviteter gjennom hele året. En tanke som har skapt mange debatter og har ført til store konflikter i årene som har gått fra 2004 da Snøhetta fikk oppdraget.

I løpet av årene har prosjektet også endret seg flere ganger, og arkitektene i Snøhetta har blitt stilt overfor store utfordringer.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.