Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager. - Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager. - Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Nytt smell fra BigBang

BigBang smeller til med 10 nye organisk-lydende låter i sin ferske utgivelse «Edendale», som er et vitnesbyrd fra populærkulturens vugge.

En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert. - En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert onsdag. - Foto: Kim Erlandsen / NRK

En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert onsdag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions - BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions onsdag. - Foto: Kim Erlandsen / NRK

BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions onsdag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK
Øystein Greni - Bigbang har vært et godt synlig og etablert band på den norske rockescenen i over ti år. De siste to årene har de også etter hvert begynt å prege den amerikanske. Med base i California, hvor de også er bosatt, har de reist rundt og spilt og jobbet og pløyd ny mark. - Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Bigbang har vært et godt synlig og etablert band på den norske rockescenen i over ti år. De siste to årene har de også etter hvert begynt å prege den amerikanske. Med base i California, hvor de også er bosatt, har de reist rundt og spilt og jobbet og pløyd ny mark.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Bigbang smeller til med 10 nye organisk-lydende låter i sin ferske utgivelse «Edendale», som er et vitnesbyrd fra populærkulturens vugge.

Bigbang-sjefen Øystein Greni har bodd i California de siste par årene og sier han tror han blir værende over dammen.

– Vi trives så godt alle tre, sier han – og sikter til samboer og datter.
Han understreker at det ikke ligger noen bitre erfaringer bak at han har søkt seg til USA.

– Absolutt ikke, men det er et klima her, en måte å se på kreativitet på, som jeg føler meg veldig hjemme med, slår han fast i møte med NTB.

Lærerikt

Det nye albumet bærer tittelen «Edendale». Det er det gamle navnet på et distrikt i Los Angeles, nordvest for downtown, som i dag er mer kjent som Echo Park og den østlige delen av Silver Lake.

– I begynnelsen av det 20. århundre, i stumfilmens tid, var Edendale et begrep og området huset blant annet Charlie Chaplins første stumfilmstudio. Her ligger også Sound City Studios, hvor blant annet Nirvanas «Nevermind» og Tom Pettys beste plater er spilt inn. Og det var her, med vegger fulle av musikkhistorie, at vi spilte inn «Edendale». Jeg har også skrevet de nye låtene i dette området, så jeg syntes det passet som tittel.

Greni rapporterer om lærerrike to år i California, om møter med kreative mennesker og en opplevelse av å bli tatt på alvor som musiker.

– Folk ser på kulturarbeidere på en helt annen måte der. I Norge kan man nesten føle seg litt skamfull dersom man driver med kunst og kultur, man får ofte spørsmålet: «Men hva gjør du egentlig, da», framholder han.

Kongebehandling

På «Edendale» har Greg Richling (bassist i The Wallflowers) samarbeidet med Øystein Greni om produsentspakene. Lokale gjestemusikere er hyret inn på flere av låtene.

– Under innspillingen ble jeg behandlet som en konge, og nøt det litt! I Norge skal alle, også kaffekokeren, ha et ord med i laget. En flat struktur kan sikkert ha mange ting for seg. Men i USA har jeg møtt en slags respekt, en slags forståelse for at Greni må være på plass, for at innspillingen skal funke.
Den amerikanske høfligheten og hjerteligheten som mange nordmenn kan finne både slitsom og overfladisk, har han også blitt vant til.

– Det ligger i den amerikanske kulturen at alle er innflyttere, derfor møtes man med en ny friskhet, man slår ut med armene og sier «How are you»? Etter noen måneder har jeg begynt å forstå hva som egentlig ligger i denne måten å hilse på. Det er en optimisme her som jeg er blitt veldig svak for, nå som jeg er blitt vant til det, forteller han.

Fornyet selvtillit

9. mars er slippdatoen for «Edendale». Greni gleder seg til å slippe de nye låtene ut i verden. Etter å ha vært godt synlig og etablert på den norske rockescenen i over ti år, føler han at selvtilliten er i orden.

– Jeg synger nok bedre på dette albumet enn på tidligere produksjoner. Det tror jeg skyldes denne optimismen og åpenheten som har møtt meg i USA, framholder han.

BigBang har turnéstart i Lillestrøm Kultursenter 12. mars. Bandet har i forkant bedt lokale band melde seg på og konkurrere om oppvarmingsjobber for dem rundt om i landet.

– Responsen har vært enorm og vi gjør dette fordi vi vet hva det vil si å være i startgropen, sier Greni.

At bandet har kommet en god vei siden oppstarten, kom ikke minst til uttrykk i fjor høst da de slapp sin amerikanske albumdebut «From Acid To Zen», som fikk superlativene fram hos Rolling Stones profilerte journalist, David Fricke.

– Jeg føler at USA-oppholdet har skjerpet oss. Vi hviler ikke på laurbærene men fortsetter å utfordre oss selv. Den dagen jeg gjør det samme albumet to ganger, eller begynner å kjede meg på scenen, den dagen slutter jeg, fastholder Greni.

(NRK/NTB)

Siste nytt: Kultur

 • Amy Winehouse - Foto: Tim Ireland / Ap
  Foto: Tim Ireland / Ap

  Avduket Amy Winehouse-statue

  Søndag, på det som ville vært 31-årsdagen til Amy Winehouse, avduket familie og venner statuen av henne i London. – En trist, men vakker, dag, skrev pappa Mitch Winehouse på Twitter på forhånd om anledningen.

 • Y-blokka - Foto: Gaute Zakariassen, NRK /
  Foto: Gaute Zakariassen, NRK

  10.000 besøkte regjeringskvartalet

  Denne helga fikk publikum slippe inn i Y-blokka og høyblokka i regjeringskvartalet. Statsbygg opplyser at 10.000 besøkende var innom, og at besøket var jevnt fordelt mellom de to blokkene. Y-blokka skal rives, mens høyblokka får stå.

 • Frøken Julie - Foto: Nordisk Film Distribusjon AS /
  Foto: Nordisk Film Distribusjon AS

  Skral åpning for «Frøken Julie»

  Liv Ullmann-regisserte «Frøken Julie» hadde kinopremiere fredag, men har ikke slått bredt an. Bare 3000 solgte billetter er fasit så langt. Filmen fikk terningkast fem av NRK, og blir omtalt som «nydelig og opprivende».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.