Hopp til innhold

Nytt smell fra BigBang

BigBang smeller til med 10 nye organisk-lydende låter i sin ferske utgivelse «Edendale», som er et vitnesbyrd fra populærkulturens vugge.

Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager.

Øystein Greni og resten av BigBang er klare med albumet «Edendale» i disse dager.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert.

En konsentrert Øystein Greni under BigBangs P3Sessions-konsert onsdag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK
BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions

BigBang-trommis Olaf Olsen under P3Sessions onsdag.

Foto: Kim Erlandsen / NRK
Øystein Greni

Bigbang har vært et godt synlig og etablert band på den norske rockescenen i over ti år. De siste to årene har de også etter hvert begynt å prege den amerikanske. Med base i California, hvor de også er bosatt, har de reist rundt og spilt og jobbet og pløyd ny mark.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Bigbang smeller til med 10 nye organisk-lydende låter i sin ferske utgivelse «Edendale», som er et vitnesbyrd fra populærkulturens vugge.

Bigbang-sjefen Øystein Greni har bodd i California de siste par årene og sier han tror han blir værende over dammen.

– Vi trives så godt alle tre, sier han – og sikter til samboer og datter.
Han understreker at det ikke ligger noen bitre erfaringer bak at han har søkt seg til USA.

– Absolutt ikke, men det er et klima her, en måte å se på kreativitet på, som jeg føler meg veldig hjemme med, slår han fast i møte med NTB.

Lærerikt

Det nye albumet bærer tittelen «Edendale». Det er det gamle navnet på et distrikt i Los Angeles, nordvest for downtown, som i dag er mer kjent som Echo Park og den østlige delen av Silver Lake.

– I begynnelsen av det 20. århundre, i stumfilmens tid, var Edendale et begrep og området huset blant annet Charlie Chaplins første stumfilmstudio. Her ligger også Sound City Studios, hvor blant annet Nirvanas «Nevermind» og Tom Pettys beste plater er spilt inn. Og det var her, med vegger fulle av musikkhistorie, at vi spilte inn «Edendale». Jeg har også skrevet de nye låtene i dette området, så jeg syntes det passet som tittel.

Greni rapporterer om lærerrike to år i California, om møter med kreative mennesker og en opplevelse av å bli tatt på alvor som musiker.

– Folk ser på kulturarbeidere på en helt annen måte der. I Norge kan man nesten føle seg litt skamfull dersom man driver med kunst og kultur, man får ofte spørsmålet: «Men hva gjør du egentlig, da», framholder han.

Kongebehandling

På «Edendale» har Greg Richling (bassist i The Wallflowers) samarbeidet med Øystein Greni om produsentspakene. Lokale gjestemusikere er hyret inn på flere av låtene.

– Under innspillingen ble jeg behandlet som en konge, og nøt det litt! I Norge skal alle, også kaffekokeren, ha et ord med i laget. En flat struktur kan sikkert ha mange ting for seg. Men i USA har jeg møtt en slags respekt, en slags forståelse for at Greni må være på plass, for at innspillingen skal funke.
Den amerikanske høfligheten og hjerteligheten som mange nordmenn kan finne både slitsom og overfladisk, har han også blitt vant til.

– Det ligger i den amerikanske kulturen at alle er innflyttere, derfor møtes man med en ny friskhet, man slår ut med armene og sier «How are you»? Etter noen måneder har jeg begynt å forstå hva som egentlig ligger i denne måten å hilse på. Det er en optimisme her som jeg er blitt veldig svak for, nå som jeg er blitt vant til det, forteller han.

Fornyet selvtillit

9. mars er slippdatoen for «Edendale». Greni gleder seg til å slippe de nye låtene ut i verden. Etter å ha vært godt synlig og etablert på den norske rockescenen i over ti år, føler han at selvtilliten er i orden.

– Jeg synger nok bedre på dette albumet enn på tidligere produksjoner. Det tror jeg skyldes denne optimismen og åpenheten som har møtt meg i USA, framholder han.

BigBang har turnéstart i Lillestrøm Kultursenter 12. mars. Bandet har i forkant bedt lokale band melde seg på og konkurrere om oppvarmingsjobber for dem rundt om i landet.

– Responsen har vært enorm og vi gjør dette fordi vi vet hva det vil si å være i startgropen, sier Greni.

At bandet har kommet en god vei siden oppstarten, kom ikke minst til uttrykk i fjor høst da de slapp sin amerikanske albumdebut «From Acid To Zen», som fikk superlativene fram hos Rolling Stones profilerte journalist, David Fricke.

– Jeg føler at USA-oppholdet har skjerpet oss. Vi hviler ikke på laurbærene men fortsetter å utfordre oss selv. Den dagen jeg gjør det samme albumet to ganger, eller begynner å kjede meg på scenen, den dagen slutter jeg, fastholder Greni.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh