Hopp til innhold

Ny sesong av Anno: – Religiøs kontroll og mer primitivt

Det blir en ny sesong av Anno, og denne gangen går det helt tilbake til år 1537 i Trondheim. – Vi skal inn i en tid hvor samfunnet var kommet kortere og folk levde mer primitivt.

Anno-deltakere 2016

I år er Anno i Fredrikstad i 1721, neste år er det Trondheim anno 1537 som står for tur.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Unni Ødegård

Prosjektredaktør for Anno, Unni Ødegård.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

– For Anno og Annos seere representerer dette noe helt nytt, en helt ny epoke og en helt ny del av Norges historie, sier Annos prosjektredaktør, Unni Ødegård.

For mens Anno sesong 1 og 2 har vært lagt til opplysningstiden på 1700-tallet, tas tredje sesong helt tilbake til 1537, i Trondheim.

– Byen var Norges religiøse senter, men med kirken var også den politiske og økonomiske makten i landet samlet her, sier Ødegård.

– Hvorfor akkurat 1537?

– Europa gjennomgår en religiøs omveltning, og 1537 er året Trondheim står i sentrum av et maktspill mellom konge og kirke som skal endre Norge for all ettertid. ​Og overbygningen over det hele er historien om overgangen fra kirkens strenge kontroll til større frithet.

– En slik brytningstid er spennende å fortelle om, og seeren vil få innblikk i dagliglivet, klasseskille og ikke minst datidens håndverk, sier Ødegård.

Mer primitivt

1700-tallet har bydd på et tøffere liv for deltakerne, men enkle kår og smakløs og enkel mat. Det blir ikke noe bedre når vi går enda 200 år tilbake i tid.

– Det er klart at livet på 1500-tallet var tøffere. Vi skal inn i en tid hvor samfunnet var kommet kortere og folk levde mer primitivt. Det blir ikke like bekvemt for almuen som i Anno Fredrikstad 1721, men det er jo som før lagt til rette for å foreta en klassereise som vil bedre forholdene betraktelig, sier Ødegård.

I Anno står kunnskap og håndverk sentralt, og det blir nye utfordringer for de som er med tredje sesong.

– Også håndverkene blir annerledes, men andrelaug og grovere verktøy til å gjennomføre svenne- og mesterstykkene med, sier hun.

Gleder seg

Selda Ekiz har ledet begge sesongene av Anno, og hun blir også med videre til 1500-tallet.

– Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med Trondheim. Jeg bodde der i to år da jeg jobbet i Newton og ble utrolig glad i byen. Og tenk så mye historie som finnes der, sier hun.

Nå gleder hun seg også til å lære med om 1500-tallet og senmiddelalderen, og bli kjent med nye deltakere.

– Å gå 500 år tilbake blir veldig spennende! Jeg kan veldig lite om den epoken, så jeg må gjøre en masse research og snakke med eksperter. Tenk så mye spennende jeg får teste!

Selda Ekiz

Seslda gleder seg til å bli kjent med nye deltakere, og ta fatt på en ny by og ny tid.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober