Hopp til innhold

Ny bok slår fast at Flagstad ble utsatt for forfølgelse

I sin nye bok om Kirsten Flagstad dokumenterer Ingeborg Solbrekken at operasangeren ble utsatt for forfølgelse og kampanjer av norske myndigheter.

Kirsten Flagstad som Brünnhilde

Kirsten Flagsted er en av Norges største stjerner gjennom tidene. Hun debuterte som operasanger på Nationaltheatret i 1913 og er spesielt kjent for sine tolkninger av Wagner.

Foto: Scanpix

– Boken dokumenterer en utenomrettslig forfølgelse av Kirsten Flagstad fra 1939 til 1950, og det er myndighetene som står bak, sier forfatter Ingeborg Solbrekken.

«Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad» er Solbrekkens tredje bok om hvordan norske myndigheter behandlet Flagstad under og etter andre verdenskrig.

Operastjernen ble blant annet nektet å reise til USA fordi «hun kunne gjøre stor skade for folks oppfatning av nordmenn», ifølge et UD-notat.

Ingeborg Solbrekken

Ingeborg Solbrekken har skrevet tre bøker om Kirsten Flagstad. Hun er en norsk sakprosaforfatter og arbeider til daglig som psykoterapeut.

Foto: Operaforlaget

– Arbeidet mot henne

Historiker Hans Fredrik Dahl skal være med når boken lanseres tirsdag. Han mener det er viktig at det som lenge har vært sagt nå kan dokumenteres.

– Nå vet vi at det er sant, fordi det er veldokumentert. Ambassaden gjorde mange fremstøt for å hindre Flagstads karriere i USA, sier Dahl.

Han forteller at det var den norske ambassadøren i Washington, Wilhelm Morgenstierne, som arbeidet sterkt imot operastjernen. I boken er det særlig to hendelser som fikk store følger for Flagstad.

Ble nektet innreise

– Det ene var at hun på en konsert i 1940 sang tyske og ikke norske sanger. Og det andre var at hun var gift med en mann som hadde vært medlem av Quislings parti, forteller historikeren.

Da Flagstad reiste hjem for å ta vare på sin syke mann, ble hun nektet å reise tilbake til USA, og ble stemplet som nazist. Solbrekken sier det er en av måtene hun ble trakassert på.

– Det er omtrent like alvorlig som at vi skulle tatt malerskrinet fra Edvard Munch eller forsøke å tilrane oss Henrik Ibsens penn, forteller Solbrekken.

Historiker Hans Fredrik Dahl

Historiker og professor emeritus Hans Fredrik Dahl har forsket på andre verdenskrig og skrevet biografi om Vidkun Quisling. Han mener det er viktig å dokumentere at Kirsten Flagstad ble utsatt for en svertekampanje.

Foto: Margret Helland / NRK

– Viktig for historien

Musikkhistoriker og forsker Astrid Kvalbein mener at ny kunnskap om Kirsten Flagstad er viktig.

– Nå er vi kommet til et punkt der vi bør gå dypere ned i en historie som har vært betent. Dette får frem flere nyanser om det å være på den såkalte riktige og den såkalte gale siden, som var det vi sorterte etter like etter krigen, sier Kvalbein.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere boken om den norske Wagner-sopranen.

– Det viktigste i boken er lærdommen av hva som kan skje når et menneske blir lagt for hat, sier forfatter Solbrekken.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober