Hopp til innhold

Ny bluesklubb åpner

Blind Pig er navnet på landets nye bluesklubb, som åpner i Oslo lørdag 17. mars.

Paal Flaata
Foto: Gitte Johannessen/NTB / SCANPIX

Paal Flaata og R.C. Finnegan
Foto: Gitte Johannessen/NTB / SCANPIX

Mer om Roots, country, soul og blues!

Navnet er inspirert av et av sjangerens berømte plateselskaper, amerikanske Blind Pig Records . Og det vil i hovedsak bli presentert bluesbasert musikk fra scenen, med livemusikk flere ganger i uken - litt avhengig av hvilke band som er interessante.

Muddy Waters

Bak etableringen står brødrene Knut og Per Klausen, som i sin tid etablerte Oslos første bluessted Muddy Waters, som fremdeles er i sving.

Eier er Thomas Aarnæs og selskapet Green Jeans. Klausen-brødrene sier at «henvendelsene fra publikum og bransjevenner gav dem lysten til å satse på et bluessted på ny».

Det beste av norsk blues

Prosjektleder Knut Klausen sier til Bluesnews at de ser for seg å presentere det beste av norsk blues i tillegg til at de også ønsker å hente inn større bluesnavn fra USA.

Åpningsband blir det norsk-amerikanske Memphis Revue-konseptet som hyller Otis Redding og Elvis Presley, med Paal Flaata og R.C. Finnegan i spissen for syvmannsbandet.

(NRK/NTB)

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)