Hopp til innhold

NRK-serier kan snart ligge på nett for evig

En ny avtale sikrer at NRKs egne dramaproduksjoner om ikke lenge kan ligge i nettspilleren uten tidsbegrensning.

Tore Sagen og Pernille Sørensen i Side om side.

SNART ALLTID TILGJENGELIG: Avtalen med Skuespillerforbundet er et langt skritt på veien til at NRK kan tilby produksjoner med norske skuespillere til evig tid i sine nettspillere for radio og tv. Her Tore Sagen og Pernille Sørensen i «Side om side».

Foto: NRK

I dag signerte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen den historiske avtalen med Skuespillerforbundet, som organiserer de fleste norske skuespillere.

Tariffavtalen innebærer at NRK kan forhåndskjøpe alle publiseringsrettigheter til evig tid av eget innhold hvor skuespillere bidrar.

Det vil si at nye sesonger av serier som «Kampen for tilværelsen» og «Side om side» eller Radioteaterets forestillinger snart ikke lenger vil forsvinne fra nettet etter en viss tid.

– I stedet for bare i fire uker slik som i dag, vil våre egne serier kunne ligge ute uten tidsbegrensning. Publikum kan dermed selv velge når og hvordan de vil se eller høre programmene, sier advokat Anne-Hilde Storm, som har ledet forhandlingene for NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Thor Gjermund Eriksen , Hauk Heyerdahl

UNDERTEGNET AVTALE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen (til venstre) og Skuespillerforbundets leder Hauk Heyerdahl.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Får 75 prosent mer i lønn

Skuespillerforbundets leder Hauk Heyerdahl sier forhandlingene var tøffe, men at han er fornøyd med utfallet.

– For oss har det vært viktig å sikre god lønn, men også at vi får betalt når en tv-serie har suksess, sier han.

Han forteller at avtalen gir skuespillerne hele 75 prosent lønnsvekst og bedre betalt ved salg til utlandet.

– Avtalen anerkjenner arbeidet skuespillere gjør i tv-sammenheng, sier Heyerdahl.

Gjelder ikke eksterne produksjoner

Den nye avtalen har heller ingen begrensninger når det gjelder geografi.

Dermed blir såkalt geoblokking, at nettsendinger ikke er tilgjengelige i utlandet, en saga blott for NRKs egne dramaproduksjoner.

Folk i dag velger innhold fra hele verden på alle mulige plattformer. Da må vi passe på at det fantastisk gode norske innholdet er tilgjengelig for dem. Det er viktig for norsk kultur og språk, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Avtalen gjelder utelukkende produksjoner som NRK lager selv, og ikke serier laget eksternt.

Kampen om tungtvannet

OMFATTES IKKE AV AVTALEN: Eksternt produserte serier som «Kampen om tungtvannet».

Foto: John Christian Rosenlund/Filmkameratene

Det betyr at serier som «Kampen for tungtvannet» og «Lilyhammer» fortsatt bare vil ligge på nett en begrenset periode.

Gjenstår to forhandlinger

Tidsbegrensningen på nett kan imidlertid først fjernes når NRK har fått manusforfatterne og regissørene med på samme vilkår.

NRK skal derfor etter hvert i forhandlinger med Norske Dramatikeres Forbund og Norsk Sceneinstruktørforbund for å forhandle fram tilsvarende avtale.

– Vi håper at denne avtalen kan være et mønster for kommende rettighetsforhandlinger. Jeg kan dessverre ikke datofeste når det vil være helt løst, sier Thor Gjermund Eriksen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober