Hopp til innhold

NRK planlegger å flytte

Styret i NRK har vedtatt at rikskringkasteren skal lete etter andre steder å holde hus. Planen er å flytte inn i et nytt og mindre bygg innen fem til ti år.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i studio for å fortelle om NRKs flytteplaner.

VIDEO: Marienlyst blir for stort og dyrt, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

NRKs styre har vedtatt å flytte innen fem til ti år dersom NRK klarer å få solgt bygningsmassen på Marienlyst i Oslo, samt at de selv klarer å finansiere et nytt hovedkontor.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at det nå skal vurderes om salg av Marienlyst kan finansiere et nytt bygg, men at selve flyttingen ikke er vedtatt ennå.

Det er ikke bestemt hvor NRK skal flytte, men Eriksen signaliserer at det blir et nytt bygg.

NRK

NRK har holdt til på Marienlyst siden 1950, men nå er planen å flytte.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Upraktisk hovedkvarter

NRK har holdt til på Marienlyst siden de første medarbeiderne flyttet inn i Kringkastingshusets første fløy i 1938.

Hovedårsaken til flyttingen er at dagens bygningsmasse på 120.000 kvadratmeter er for stor og lite praktisk.

– Dersom NRK skal lykkes med vårt oppdrag, trenger vi et bygg der vi kan utvikle organisasjonen, ta i bruk ny teknologi og jobbe på tvers. Disse kravene kan dessverre ikke Marienlyst møte, sier Eriksen.

Han ønsker å få på plass et bygg som er halvparten så stort som dagens.

– Over en tredjedel av arealene våre er fellesarealer og transportsoner som gjør at vi bruker for lang tid fra det ene til det andre. I tillegg bruker vi store midler hvert år på å tilpasse bygget dagens behov.

Kringkastingshuset

HISTORISK: Kringkastingshuset (Radiohuset) ble påbegynt i 1938, og stod helt ferdig i 1950. Bildet er fra desember 1945.

Foto: Ørnelund, Leif / NTB scanpix

– Ikke samme smell som DR

Et nytt hovedkontor på Marienlyst ble vurdert, men ble forkastet da det ville innebære tre byggetrinn, tre flyttinger og sju år med byggearbeider.

Overskridelser knyttet til Danmarks Radios nybygg førte i 2007 til at over 500 medarbeidere måtte gå. Kringkastingssjefen garanterer at det samme ikke kommer til å skje i NRK.

– Vi har som mål å finansiere dette ved å realisere verdiene på Marienlyst. Inntil vi har funnet en god og robust måte å finansiere dette på, så skal ikke vi gå inn i et nytt prosjekt, sier Eriksen.

Selvaag Bolig vurderte for få år siden verdien av tomten til rundt to milliarder kroner, skriver E24.

Sikkerhet

NRKs journalistklubb NRKJ sier at flytting av NRK på Marienlyst kan være en god ide.

– NRKJ ber likevel om at det ikke tas noen forhastede beslutninger. Vi må være helt sikre på at en flytting fører til bedre vilkår for produksjonen og at det er økonomisk forsvarlig, sier NRKJ-leder Richard Aune.

Eriksen sier flyttingen også handler om sikkerhet og beredskap.

– Skulle vi sikret NRK forsvarlig med vår beredskapsrolle, måtte vi bygget murer rundt oss. Et nytt bygg der man tenker sikkerhet fra starten, vil bli sikrere samtidig som det oppleves som åpent mot publikum og verden, sier kringkastingssjefen.

Fredrik Skavlan tar den siste oppsummering av dagen. Gjester er Kristin Halvorsen, Kristin Aase, Kristin Clemet, Lars Frønsdal, Tor Fuglevik og Morten Krogvold. (43:64)

VIDEO: Se programmet «Absolutt» fra 1996, hvor Fredrik Skavlan og Tor Fuglevik tar en omvisning i Radiohuset.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober