Hopp til innhold

NRK tilfreds, Frp halvfornøyd

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er tilfreds. – Stortingsmeldingen «Åpen og opplyst» gir grunnlag for å utvikle en moderne, nyskapende og uavhengig allmennkringkaster, sier han. Fremskrittspartiet er halvfornøyd.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og kulturminister Thorhild Widvey

TILFREDS: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Foto: Øyvind Werner Øfsti / NRK

Kulturminister Thorhild Widvey presenterte stortingsmeldingen om NRK og TV2 i dag. Hun beholder lisensordningen frem til 2017. Fremskrittspartiets Ib Thomsen hadde håpet på et annet utfall.

Ib Thomsen

HALVFORNØYD: Fremskrittspartiets kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen.

Foto: Falch, Knut, Knut Falch / SCANPIX

– Jeg hadde håpet på en avklaring om lisensen, men er fornøyd med at det er satt ned et medieutvalg som skal se på finansiering av allmennkringkasterne, og at vi får en bred debatt i Stortinget, sier han.

Les hele meldingen

– Jeg er tilfreds med departementets beskrivelse av medieutviklingen, den globale konkurransen og NRKs oppgave og rolle i det norske samfunnet, sier kringkastingssjefen.

Meldingen slår fast at en bred allmennkringkaster får økt betydning for norsk språk, kultur og demokrati i dette mediebildet, tror Eriksen.

Skjerpede krav

Departementet skjerper kravene til NRK på noen områder, som ekstern produksjon og norsk musikk.

– Denne typen grenser er jeg prinsipielt ikke spesielt glad for. Samtidig er det legitimt at myndighetene stiller denne typen krav til en offentlig finansiert allmennkringkaster. Og vi skal ta disse oppgavene på alvor.

Krav til åpenhet

Departementet stiller strengere krav til åpenhet rundt NRKs ressursbruk og produktivitetsutvikling.

Departementet understreker også at NRK har et selvstendig ansvar for å bidra til mediemangfoldet i Norge gjennom å vurdere eget tilbud, utvikle samarbeidsformer med bransjen og praktisere stor grad av åpenhet.

Schibsted fornøyd

Didrik Munch

GOD MELDING: Konsernsjef i Schibsted Norge, Didrik Munch

Dette er konsernsjef i Schibsted Norge, Didrik Munch spesielt godt fornøyd med. – Det er bra at meldingen slår fast at NRK har et selvstendig ansvar for mediemangfoldet i Norge, og at departementet vil følge opp dette, sier han.

Munch påpeker også at NRK bør dele mer med sine konkurrenter.

– Jeg er opptatt av åpenhet. Derfor jobber vi også aktivt med å utvikle NRK videre som en åpen og tilgjengelig allmennkringkaster, sier Eriksen.

– Jeg merker meg også at departementet foreslår en mer overordnet plakat, men at mer detaljerte bestemmelser skal inn i vedtektene. Det er et prinsipielt spørsmål som vi må diskutere nærmere.

– God og opplyst debatt

– Generelt syns jeg at meldingen reflekterer den gode, opplyste og faktabaserte debatten vi har hatt de siste to årene, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober