Hopp til innhold

Norske populærkomponister tjener mest

Norske artister som komponerer sin egen musikk har siden 2000 opplevd en tredobling i inntekter.

Susanne Sundfør

VEKST: Inntektene for norske komponister fortsatte veksten i 2015 og er nå nær tre ganger så høye som i 2000. Blant dem er Susanne Sundfør (bildet), en av de populære artistene i Norge som skriver låtene sine selv.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB Tema

Bjørn Eidsvåg, Odd Nordstoga, Marit Larsen og Susanne Sundfør er noen av de populære artistene i Norge som skriver låtene sine selv og som tjener gode penger, skriver Dagens Næringsliv (krever innlogging).

Odd Nordstoga

KOMPONIST: Odd Nordstoga skriver også sine egne låter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Inntektene for norske komponister fortsatte å vokse i 2015 og er nå nær tre ganger så høye som i 2000.

Brutto inntekter til opphavsrettsorganisasjonen TONO, som krever inn og fordeler vederlag til norske komponister og tekstforfattere, økte i fjor med 16,5 prosent sammenlignet med 2014.

Strømming og konserter

Pengene kommer fra alle som spiller musikk i kringkasting, strømmetjenester og på konserter i inn- og utland, men også fra forretninger og utesteder der det spilles musikk.

Dette brakte komponistinntektene opp i rekordhøye 588 millioner kroner i fjor mens de i 2000 var på 187 millioner kroner.

Markedet for innspilt musikk, det vil si CD-salg og i de senere årene strømming i tjenester som Spotify og Tidal, har falt fra rundt en milliard kroner i 2000 til 646 millioner kroner i fjor.

Vederlag for eksport av norsk musikk er det feltet som har økt aller mest i Tono-inntektene i 2015. Opphavspersonene tok i fjor inn 43,6 millioner kroner fra utlandet, noe som er hele 23,7 prosent høyere enn i 2014.

Youtube

Video- og musikktjenesten Youtube spiller en stor rolle når det kommer til distribusjon av norske låter, men betaler opphavspersonene svært mye lavere enn strømmetjenestene.

– Youtube fremstår klarere og klarere som den gigantiske musikkmaskinen, og mange mener at musikkbransjen sitter med svarteper. Youtube påberoper seg rettslig ansvarsfrihet, og dermed oppfattes de mer som et utstillingsvindu, sier administrerende direktør i TONO Cato Strøm.

Ifølge IFPIs årsrapport for 2015 var omsetningen til norsk musikkbransje fra strømmetjenestene over 500 millioner kroner, mens Youtube stod for under 10 millioner.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.