Hopp til innhold

Norske mynter

Bruken av mynter som betalingsmiddel startet i Norge med at kong Olav Tryggvason rundt år 1000 lot prege den første norske mynten .

Gamle mynter
Foto: Arash A. Nejad / Scanpix

Etter hvert ble det mer og mer vanlig å bruke mynter som betalingsmiddel, og siden den gang har en rekke monarker og nasjonale ikoner vært avbildet på norske mynter.

I dag produseres norske sedler i utlandet, mens myntene fortsatt preges på det Norske Myntverket på Kongsberg.

Les mer om norske mynter på Wikipedia

Fagdommeren

Svein Gullbekk

Myntekspert Svein Gullbekk

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Svein H Gullbekk er førsteamanuensis ved Kunsthistorisk museum på Universitetet i Oslo. Han har ansvar for norsk og europeisk mynt og mynthistorie fra vikingtid, middelalder og nyere tid og som samlingsansvarlig er det han som har ansvar for å oppdatere og ivareta museets myntsamling.

Svein deltok som myntekspert i TV-programmet 'Berulfsens pengebinge' på NRK1 tidligere i år.

Kandidaten

Alexander Røer fra Askim ble først introdusert for emnet av sin far, som samler på danske mynter.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober