Hopp til innhold

Norske musikkinntekter havner i Sverige

2014 har vært et godt år for norsk musikk i utlandet. Mangelen på norske musikkforlag gjør likevel at store deler av inntektene havner utenfor Norge.

Bernhoft og Röyksopp

Bernhoft (t.v.) og Röyksopp er blant de norske nominerte under den amerikanske Grammy-utdelingen i februar. Norsk musikk gjør det skarpt utenlands, mens rettighetene ofte forvaltes fra Sverige.

Foto: NTB Scanpix

Jørn Dalchow i Daworks

VIL STYRKE NORSKE FORLAG: Direktør for det norske musikkforlaget Daworks, Jørn Dalchow, mener myndighetene bør satse på å bygge opp en norsk musikkforlagsbransje.

Foto: Hilde Wahl

Topplasseringer på Billboard og flere norske Grammy-nominasjoner er eksempler på norsk musikks økende populæritet i utlandet.

Men flere norske artister velger å bruke svenske musikkforlag, noe som gjør at inntektene fra norsk musikk spilt på radio, tv og i reklamer i utlandet registreres i Sverige.

– Det finnes knapt musikkforlag i Norge, så norske artister må inngå avtaler med de store nordiske forlagene i Stochholm. Disse avtalene gjør at en betydelig del av musikkforlagsinntektene i Sverige i stedet for i Norge, sier Jørn Dalchow, som er direktør for det norske musikkforlaget Da Works.

Les også: Nordmenn bruker mest penger på strømming

Vil ha myndighetene på banen

Svenskene eksporterte musikk for 1,2 milliarder svenske kroner i 2013. De nyeste eskportallene for den norske musikkbransjen er fra 2012, da norske artister eksporterte for 247 millioner norske kroner.

For å kunne beholde inntektene i Norge, og for å kunne ta igjen svenskene må den norske musikkforlagsbransjen styrkes, mener Dalchow.

– Næringsdepartementet og Innovasjon Norge bør på banen slik at vi kan bygge om en levedyktig forlagsbransje som kan vokse seg sterkere.

Les også: Kun 12 prosent av strømmet musikk er norsk

Dalchow oppfordrer også den norske musikkeksport-organisasjonen Music Norway til å få norske investorer til investere i å bygge en sterkere forlagsbransje.

– Det er noe vi kan og bør jobbe mer med. Det å synliggjøre disse inntektene er absolutt noe vi bør bli flinkere til, sier prosjektleder utland i Music Norway, Helene Broch.

Les også: Håver inn på «aproposmusikk»

Har tjent over en halv million på Gervais-trailer

Drammens-bandet Alfred Hall har en avtale med det norske musikkforlaget Waterfall Music, og deres låt «Safe & Sound» har blant annet blitt brukt i en trailer til Netflix-serien «Derek».

Traileren til serien, som har komikeren Ricky Gervais i hovedrollen, har blitt sett over to millioner ganger på Youtube. Bandet har tjent over en halv million kroner på traileren og på en meksikansk reklame, opplyser låtskriver og bandmedlem Bjørn Tveit.

– Jeg visste ikke hva et musikkforlag gjorde før jeg kom i kontakt med Waterfall. Ved å bruke et norsk musikkforlag, kan vi eie våre egne innspillinger, og de har også hjulpet oss til å gjøre ting i utlandet.

Les også: Micheal Jackson tjener bedre som død

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad