Hopp til innhold

– Han var den klassiske klovnen

Norske skuespillere og regissører er full av lovord om den avdøde skuespilleren Robin Williams. – En stor, stor skuespiller, sier Kristoffer Hivju.

Kristoffer Hivju, Ander Baasmo Christiansen og Åsleik Engmark

I SORG: Kristoffer Hivju, Ander Baasmo Christiansen og Åsleik Engmark er noen av skuespillerne som er i sorg etter at nyheten om Robin Williams' bortgang kom.

Foto: NTB Scanpix

Johannes Joner

KLOVNEN: Johannes Joner mener Robin Williams var den klassiske klovnen som levde et tøft liv bak den glade masken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Filmverdenen er i sjokk etter den amerikanske skuespilleren og komikeren Robin Williams ble funnet død mandag morgen amerikansk tid.

Amerikansk politi opplyser at Williams trolig tok sitt eget liv.

Flere norske skuespillere og regissører har hatt nære forhold til Williams’ skuespillerkunst og komiske nådegave.

– Det er trist å høre at han tok sitt eget liv. Det betyr at han var den klassiske klovnen som fikk alle til å le, men ikke taklet livet selv, sier Johannes Joner til NRK.

Joner: – Han har inspirert norske skuespillere

Joner har hatt en lang karriere på norske skjermer og scener, blant annet i «Hamsun», «Maja Steinansikt» og «Olsenbanden»-filmene. Han innrømmer å ha latt seg inspirere kraftig av Robin Williams.

– Det er ingen tvil om at han inspirert norske skuespillere. Han gjorde noe som ingen andre hadde gjort, da han ble kjent. Han var ganske kraftig i uttrykket. Han forstørret virkeligheten samtidig som han gjorde den troverdig, sier Joner.

Joner husker spesielt én film han ble overrasket over at Williams taklet såpass bra.

– Jeg var veldig opptatt av «The World According to Garp». Jeg var sikker på at de ikke kom til å klare å lage noen god film, siden boken er så fantastisk, men på grunn av Robin Williams klarte de å få det til. Han løftet de filmene han var med i over i en annen dimensjon, forteller skuespilleren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Robin Williams i diverse intervjuer

Wirkola: – En av verdens beste improvisatorer

Regissør Tommy Wirkola mener Williams hadde et unikt komisk talent.

– Jeg er stor fan av Robin Williams, spesielt av standupen hans, sier Wirkola til NRK.no.

Tommy Wirkola

IMPONERT: Regissør Tommy Wirkola har alltid vært imponert over hvor mange forskjellige roller Robin Williams klarte å spille.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kill Buljo-regissøren var alltid imponert over hvor bredt rollespekter Williams hadde.

– Han hadde noe unikt ved seg som gjorde at han både kunne gjøre intense og mørke filmroller, samtidig som han var en komiker av rang.

– Etter min mening er han en av verdens beste improvisatorer. Hver gang har sto på en scene var det som en eksplosjon av energi, mener Wirkola.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Robin Williams får Oscar for beste mannlige birolle i Good Will Hunting

Hivju: – Dette kommer som et sjokk

Kristoffer Hivju fra «Game of Thrones» hadde også et forhold til den kjente og kjære skuespilleren.

– Dette kommer som et sjokk på kollegaene mine i utlandet. Jeg tror dødsfallet kommer veldig bardust på de fleste, sier Hivju til NRK.no.

Skuespilleren mener Williams var en av de helt store.

– Det er forferdelig trist. Han var en stor, stor skuespiller som har gledet verden med sitt lune smil.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Robin Williams holder takketale etter prisutdeling

Baasmo Christiansen: – Han slet nok litt

Ander Baasmo Christiansen hadde nylig fått vite om hendelsen da NRK.no snakket med ham.

– Det er veldig trist. Det er tragisk at han skal forsvinne, altfor ung, på samme måte som Phillip Seymour Hoffmann tidligere i år.

«Kon-Tiki»-skuespilleren hadde spesielt én film han likte godt med Williams i hovedrollen.

– Jeg så «Dead Poets Society» mange ganger da jeg gikk på skolen. Den likte jeg veldig godt. Og så likte jeg «Mrs. Doubtfire», sier Baasmo Christiansen.

Selv om nyheten om dødsfallet kom som et sjokk på Christiansen, sier han at det var tydelig at Williams ikke hadde det bra.

– Man har vel inntrykk av at han slet litt. Det er litt klassisk, denne metaforen om klovnen. Men han var en jævlig dyktig skuespiller og hadde et udiskutabelt komisk talent, sier skuespilleren.

Engmark: – Hermet litt etter Williams

Også komiker Åsleik Engmark hadde et nært forhold til Robin Williams, men først og fremst som stand up-komiker.

– Jeg kjøpte en VHS med ham i London på tidlig 90-tall, og han var helt gal – helt fri med publikum. Det var veldig inspirerende for meg. Han bare gikk rundt i salen, og jeg tenkte: «Er det mulig å gjøre sånne ting?». Jeg prøvde nok å herme litt helt i starten, før jeg fikk min egen stil, sier Engmark til NRK.no.

Robin Williams ga også stemmen til ånden i lampen i Disneys Aladdin.

Mange tror derfor Åsleik Engmark hadde Williams på øret da han dubbet den norske versjonen, men det er ikke riktig.

– Robin Williams var bare med i den første filmen, og jeg dubbet oppfølgeren og tv-serien. Det var Lars Sørbø som dubbet Williams til norsk.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober