Hopp til innhold

Norske forlag vil ikke gi ut de beste barnebøkene

Norske barn får ikke lese bøkene som er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Årsaken er enkel: Forlagene vil ikke ha dem.

Kandidatene til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok 2015

UTILGJENGELIGE: Disse bøkene var nominert til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok i 2015. Svært få blir oversatt til norsk.

I 2013 ble den finske fantasiromanen «Karikko» kåret av Nordisk råd til den beste boka som var skrevet for barn og unge i Norden.

Konkurransen var hard. Ti nasjonale juryer bestående av 21 personer hadde lest flere hundre bøker for å finne fram til vinneren.

Men boka har aldri kommet ut på norsk, i likhet med de fleste andre bøkene som har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris for barn og unge.

Bare seks bøker på norsk

Bjørn Ingvaldsen

SKUFFET: Bjørn Ingvaldsen ber forlagene skjerpe seg.

Foto: Petter Sommer / NRK

Hele 43 bøker (utenfor Norge og det samiske området) er blitt nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris siden prisen ble opprettet i 2013.

Tall fra Den norske bokbasen viser at kun seks av dem har blitt oversatt til norsk.

– Jeg er svært skuffet over det. Vi har vært hos flere forlag for å få dem til å gi ut bøkene, sier lederen for Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Bjørn Ingvaldsen.

Ingvaldsen sier at prisen er helt avhengig av at bøkene faktisk blir gitt ut. Han sier forlagene bør ta ansvar og skjerpe seg.

Sverre Henmo var med på å innføre prisen i 2013. I dag er han forlagssjef for barne- og ungdomsbøker i Aschehoug.

  • Hør hvorfor han ikke vil gi ut bøkene i et intervju på Kulturnytt.

– Ikke alltid salgbar

Ingrid Greaker Myhren

USIKKERT: Ingrid Greaker Myhren i Gyldendal sier at bøker som er nominert til gjeve priser ikke betyr at de vil selge godt på det norske markedet.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Vi vet at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom en bok som er nominert til en gjev pris, eller til og med vinner en gjev pris, og salg og oppmerksomhet i Norge, sier redaktør for barn og ungdom i Gyldendal, Ingrid Greaker Myhren.

Hun mener det blir feil å kreve at forlagene skal gi ut de prisvinnende bøkene.

– Disse bøkene konkurrerer selvsagt med alle andre bøker utenfor Norden om å utgis av oss, sier hun.

Redaksjonssjef i Cappelen Damm Hege Randen sier at fjorårets prisvinner, «Mördarens apa» av Jakob Wegelius, kommer på norsk i slutten av mai.

– Men å gi ut én av 43 prisnominerte bøker er vel ikke så mye for et stort forlag som Cappelen Damm?

– Nei, det kan du ha rett i, men vi har bøker fra disse områdene som ikke har vært nominerte til prisen, svarer Randen.

Slått av danskene

Kristin Ørjasæter

DIREKTØR: Kristin Ørjasæter i Norsk Barnebokinstitutt hadde trodd flere av bøkene ville bli tilgjengelige på norsk.

Foto: Petter sommer / NRK

– Da vi jobbet for å få til denne prisen, forventet vi jo at mange av bøkene skulle bli oversatt, sier direktøren for Norsk Barnebokinstitutt Kristin Ørjasæter.

– Hvorfor ble det ikke sånn?

– Det må du spørre forlagene om.

Bjørn Ingvaldsen viser til at danskene har oversatt og gitt ut alle de tre prisvinnende bøkene.

– Det er ikke forfatterne det er synd for, men det er synd for de norske ungene dere ute som trenger litt annen påvirkning enn fra det anglo-amerikanske, sier han.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)