Hopp til innhold

Norske barn er nett-eksperter

Norske barn er selvstendige og flinke internett-brukere sammenlignet med andre europeiske barn. Det viser forskningsprosjektet EUkids.

Barn og Internett (Illustrasjonsbilde)

Nytt forskningsprosjekt viser at norske barn er selvstendige og kyndige internett-brukere, sammenlignet med barn i andre land.

Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp

Norske barn er meget selvstendige internett-brukere sammenlignet med andre Europeiske barn. Det viser nye data fra EUkids, et stort europeisk forskningsprosjekt om hvordan barn og unge bruker internett og nye medier.

- Veldig selvstendige

Elisabeth Staksrud

Elisabeth Staksrud, Universitetet i Oslo

Foto: UiO

21 land deltar i prosjektet som startet i 2006 og pågår ut 2009. Elisabeth Staksrud er en av de norske forskerne i prosjektet.

- Norske barn lærer mest på egen hånd. I forhold til andre land er foreldrene lite involvert, så norske barn er veldig selvstendige. Mange norske barn kan bruke Internett på avanserte måter mange voksne ikke behersker.

Dette er både positive og negativt, mener Staksrud

- Mangelen på foreldrekontakt i forhold til nettbruk kan være et problem om det oppstår situasjoner hvor barna trenger å snakke med en voksen eller lurer på hva de skal gjøre. Men den gode nyheten er at norske barn ser ut til å håndtere risiko godt og er flinke til å ta kontakt hvis det skjer noe ubehagelig.

Video nsps_upload_2008_11_10_16_23_48_594.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ansvar for foreldre, skolen og bransjen

Staksrud forteller at det er kulturelle forskjeller mellom Skandinavia og Sør-Europa i forhold til hvordan vi forholder oss til barn og mediebruk. Blant annet har vi i Norge en idé om at barn har en selvstendig rett til å bruke Internett for å søke etter informasjon.

Det er viktig at foreldre er med på å sette grenser for barn nettbruk, men mediebransjen og skolen må også bidra mener Staksrud.

- I land hvor industrien har fokus på trygg internettbruk kan man vise til dette har positive effekter på barna.

- Ingen sovepute

Laila Eidsheim er fungerende leder for Barnevakten, en ideell organisasjon som gir råd om barn og medier. Hun er opptatt av at foreldre må involvere seg mer i barns nettbruk selv om norske barn er blant de flinkeste i Europa.

- Det er veldig positivt at norske barn er selvstendige brukere av Internett. Men det må ikke bli en sovepute for foreldrene, for barn trenger fortsatt veiledning om hva som er bra og hva som ikke er bra med Internett, sier Eidsheim.

Mer informasjon om europeiske barn og Internett finnes på nettstedet www.eukidsonline.net

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter