Hopp til innhold

Norske app-suksesser håver inn penger

- Jeg var nysgjerrig og ville teste ut noe nytt. Slik er forklaringen på hvordan Norges to største app-suksesser ble til.

apps

Appene 'Wordfeud' og 'Illumination' er begge norske suksesser på app-store.

Foto: NRK

Flere nordmenn har de siste årene utviklet nye applikasjoner til smarttelefoner. Noen av dem har også tjent seg rike på det.

Norske Håkon Bertheussen (28) kan for tiden innkassere rundt 75.000 kroner dagen på sin selvutviklede mobilapp ”Wordfeud”. Applikasjonen er en moderne utgave av brettspillet Scrabble, og ligger i dag på topp 10-listen over de mest populære gratisspillene til Iphone og Ipad.

Startet som en hobby

- Jeg var rett og slett nysgjerrig på å lage en applikasjon, sier Bertheussen til Adressa om hvorfor han laget spillet.

- Det startet som en hobby. Jeg hadde ingen idé om at jeg kunne leve av dette, forklarer han til Adressa.

I løpet av et knapt år har nesten 700.000 mennesker lastet ned applikasjonen, og spillet brer stadig om seg. 90% av brukerne amerikanske, men også i Sverige har folk fått øynene opp for spillet.

Lommelykt-suksess

Erik Storli

Erik Storli fikk stor suksess med sin lommelykt-app-

Foto: Håvard Karlsen / NRK

21 år gamle Erik Storli fikk i fjor en enkel, men genial idé. Han lagde en lommelykt-applikasjon for Iphone. Også Storli forklarer at han lagde appen i et forsøk på å gjøre noe nytt, og å teste ut et område han ikke hadde vært innom tidligere. Et år etter har over to millioner mennesker lastet ned lommelykten.

- Jeg hadde et håp om å tjene litt penger på dette, men jeg hadde på ingen måter trodd at det skulle bli så stort som det ble. Jeg hadde ikke engang trodd det skulle bli stort i Norge, forteller Storli.

Hvor mye han har tjent på applikasjonen totalt vil han ikke ut med, men bekrefter at tallet ligger godt over to millioner kroner. Fra før av hadde Storli informatikk valgfag fra videregående skole, resten er selvlært.

- Vi hører stadig historier om folk som får en god idé, utvikler en app og tjener masse penger på den. Er det så enkelt?

- Det er klart at du må ha kunnskap og interesse innen feltet for å lage en app som denne, men jeg vil si at det er ganske enkelt.

- Du finner mye informasjon i bøker og på internett. Om ideen er enkel og god, er det ikke så vanskelig, forklarer han.

Les også: Tjente to millioner på Iphone-app

- Blir litt som Sudoku

Angry Birds

Angry Birds er den mest populære appen til Iphone og Ipad.

Foto: Rovio.com

Storli regner med å ha brukt rundt en måned på utviklingen av applikasjonen. Et år etter at appen Illumination ble lansert, har Storli gått fra å jobbe hos Rema 1000 til en full stilling som systemutvikler. Han tror han vil fortsette med å lage apper på fritiden.

- Jeg syns det er spennende. Det blir en måte å utfordre seg selv på. Å forstå logikk, og løse problemer. Det blir litt som å spille Sudoku, forklarer han.

Andre suksesser

Listen over nordmenn som lykkes med applikasjoner blir stadig lengre. I sommer lanserte studentbedriften Codefish fra NHH i Bergen appen ”Ølpriser”. Den oppnådde raskt stor suksess, og lanseres i disse dager i Danmark og Sverige.

Andre norske app-suksesser er blant annet «Zedge Ringtones & Wallpapers»som er utviklet i Trondheim, fotballprogrammet «FotMob» som er utviklet av et brødrepar fra Bergen, og katalogtjenesten «Finder» som er laget i Oslo.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP