Hopp til innhold

Norsk regissør får toppoppdrag

Den norske operaregissøren Stefan Herheim får prestisjetunge oppdrag i Salzburg, Paris og London i det store Wagner- og Verdi-jubileumsåret 2013.

Stefan Herheim

Stefan Herheim er for tida ein av verdas mest ettertrakta operaregissørar.

Foto: Eckehard Schulz / AP

– Eg synest det er utruleg flott at ein nordmann frå Grorud får jobben når nokre av tidenes største operakomponistar skal feirast, seier NRK sin musikkommentator Ragnhild Veire.

– Dette blir lagt merke til

Nettstaden Wagneropera.net, som vert driven av norske Per-Erik Skramstad, har lagt ut ei oversikt over Stefan Herheims planlagde oppdrag, og oppgir at han i 2013 skal regissere Wagner-operaen «Meistersongarane i Nürnberg» under Salzburg-festspela og i Bastille-operaen i Paris.

Ragnhild Veire

Ragnhild Veire.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Vi kan vere stolte over at Noreg har ein så dyktig og kreativ regissør. Dette blir lagt merke til i miljøet over heile verda, seier Veire.

2013 vert eit spesielt år i operaverda, sidan det er 200-årsjubileum for to av dei aller største operakomponistane, Richard Wagner (1813–1883) og Giuseppe Verdi (1813–1901). I Londons største operahus i Covent Garden skal Herheim regissere Verdi-operaen «I vespri siciliani».

Herheim avviste ikkje opplysingane då NRK.no kontakta han onsdag, men ønskte heller ikkje å kommentere saka, sidan alle detaljar rundt oppdraga enno ikkje er avklarte.

– Får humor ut av Wagner sine operaer

41-åringen Herheim har allereie ei lang rekkje operaoppsetjingar bak seg over heile Europa. I 2007 vart han kåra til årets regissør av det tyske operamagasinet Opernwelt. Den britiske journalisten Norman Lebrecht kommenterte opplysingane om Herheims nye oppdrag på bloggen sin med at han no «blir stadig større i Europa».

Herheim er særskilt anerkjend som Wagner-regissør, mellom anna etter si kritikarroste tolking av «Parsifal» under festspela i Wagner-hovudstaden Bayreuth. Han har regissert ved Salzburg-festivalen før, medan oppdraget i London blir det første i byen.

– Herheim sitt regispråk er krevjande for tilskodaren, men han får til ting få andre klarer – som å få humor ut av Wagner sine operaer, seier Ragnhild Veire.

– Tolkingane hans er fulle av referansar både til staden operaen blir sett opp, og til tidlegare oppsetjingar av verket. Ein bør eigentleg ha sett nokre oppsetjingar av den aktuelle operaen tidlegare, for å få fullt utbyte av tolkingane hans.

Herheim har to oppdrag i Noreg i sin kalendar for 2012: Ei oppsetjing av Giacomo Puccini sin klassikar La Bohème i Den Norske Opera & Ballett med premiere i januar, og ei av Georg Friedrich Händel sin Xerxes under Festspillene i Bergen.

Les: Operaanmeldelse Lulu

Les: Operaanmeldelse Tannhäuser

Les: – Operaen uegnet for store oppsetninger

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober