Hopp til innhold

Norsk kampanje mot kvinnevold får internasjonal oppmerksomhet

«Kjære pappa, jeg kommer til å bli kalt hore», er budskapet fra den ufødte datteren til sin far. Care Norge sin kampanje mot kvinnevold skaper nå internasjonal oppmerksomhet.

Care Norge sin kampanje mot trakassering og vold mot kvinner går internasjonalt.

Ifølge Care Norge har kampanjefilmen #kjærepappa blitt sett opp mot åtte millioner ganger i Norge og Sverige, og den tok særlig av etter at en svensk journalist delte en svensk versjon på Facebook.

Videoen finnes i norsk, svensk og engelsk versjon, men nå er planen at den skal nå ut enda bredere. Informasjons- og markedssjef Hilde Vanvik i Care Norge sier at de har fått masse forespørsler om å få videoen lest inn på andre språk.

– Det er planer om å få laget versjoner på russisk, fransk, spansk og tysk også. Men det er litt avhengig av at vi får finansiert dette. Det er ikke gratis å få oversatt teksten, og leie inn skikkelige skuespillere for å lese nye versjoner, sier hun.

Håpet er at nye versjoner spres viralt, på samme måte som i Sverige.

Én av fem kvinner utsettes for vold

Hjelpeorganisasjonen Care, som jobber for kvinners rettigheter, ønsker å rette fokus på vold mot kvinner og seksuell trakassering. I sin kampanjevideo ber et ufødt barn sin far om å unngå at han direkte eller indirekte er med på å legge til rette for trakassering og vold mot kvinner. Vanviks observasjon er at veldig mange menn blir engasjert i budskapet i kampanjen.

Care viser til at vold mot kvinner er et av verdens mest utbredte menneskerettighetsbrudd, og ber menn være positive rollemodeller og ta aktivt avstand fra vold. Én av tre kvinner globalt vil i løpet av livet bli utsatt for vold, mens i Norge er én av fem kvinner blitt utsatt for vold av en partner, hevder de.

Vanvik sier at nye versjoner på andre språk må tilpasses andre kulturer.

– På interne seminarer er det tydelig at noen folk fra land synes det er altfor kraftig kost at man bruker f-ordet. Tekstene må tilpasses for å få fram hovedbudskapet, som er at det ikke er greit å snakke nedsettende om kvinner på en slik måte at det legitimeres å mene at kvinner er underlegne – noe som igjen kan føre til vold og voldtekt, sier hun.

Lager selv nye versjoner

Vanvik sier at det er de selv som vil lage nye, internasjonale versjoner.

– Det er vår film, og vi har rettighetene til den, sier hun om filmen som er laget av reklamebyrået Schjærven og produksjonsselskapet Tangrystan.

Generalsekretær i Care, Gry Larsen, sier til egne nettsider at det er helt tydelig at de har truffet en nerve med denne kampanjen.

– Vold mot kvinner som samfunnsproblem får vanligvis ikke den oppmerksomheten det fortjener. #Kjærepappa-kampanjen har ført til et uvanlig sterkt engasjement, og det er vi veldig glade for, sier hun.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.