Hopp til innhold

Norsk barnefilm topper kinostatistikken

«Karsten og Petras vidunderlige jul» hadde årets fjerde beste åpningshelg på norsk kino, og dermed tilhører fire av de fem beste åpningshelgene norsk barnefilm.

Karsten og Petras vidunderlige jul

GOD START: Den norske barnefilmen «Karsten og Petras vidunderlige jul» hadde en knallstart på kino, og har til nå solgt i underkant av 100 000 billetter.

Foto: Cinenord & SF Norge AS

Siden premieren forrige fredag har filmen om de populære vennene solgt over 56 000 billetter. Filmen hadde førpremiere under den store kinodagen 1. november, og har totalt solgt i underkant av 100 000 billetter.

– Dette er den sterkeste åpningen vi har hatt, så vi er naturligvis kjempefornøyde. Både tallene og tilbakemeldingen vi har fått fra publikum gjør meg helt rørt, sier Silje Hopland Eik fra produksjonsselskapet Cinenord.

– Publikum ønsker norsk barnefilm

Norsk film dominerer statistikken til Filmweb.no. De tre mest sette filmene i år er norske, og de fem beste åpningshelgene tilhører også norske filmer.

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» har hatt best åpning- og totalsalg, og det er kun den norske bilfilmen «Børning» som bryter barnefilmdominansen på åpningshelglisten.

– Det er tydelig at det norske kinopublikummet ønsker seg kvalitetsfilmer for barn, sier Silje Hopland Eik.

– Kan godt ta flere sjanser

Birger Vestmo - Filmpolitiet

ETTERLYSER NYSKAPING: Filmanmelder Birger Vestmo håper at norske filmprodusenter tør lage mer utfordrende barnefilmer.

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

– Norske filmprodusenter er smarte og lager film basert på kjente merkevarer som Kaptein Sabeltann og boken "Doktor Proktors prompepulver". Dette er innarbeidede konsept som er lettere å selge inn til publikum.

Det sier Birger Vestmo, som er filmanmelder for NRK. Han mener norske barnefilmer leverer jevnt høy kvalitet, men etterlyser mer nyskaping.

– Jeg gleder meg til den neste norske barnefilmen som tør å ta sjanser, selv om det kanskje ikke er så smart rent markedsmessig, sier Vestmo.

Han trekker fram filmen "Kule kidz gråter ikke" som et eksempel på barnefilmer som tør gå nye veier. Filmen handler om fotballjenta Anja som blir alvorlig syk og lagt inn på sykehus.

– Det å fortelle en rørende historie om kreft ser man sjelden i norske barnefilmer. Det er forfriskende å se noen formidle filmer som ikke bare er hygge og kos, sier Vestmo.

Premiere på Karsten og Petras vidunderlige jul

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober