Hopp til innhold

Norgesglasset 26.02.07

Hasjbok for foreldre - Oscar til Kove blir feira av mange - Vår daglige Beatles: "Matchbox" - Diktatorene og deres kjæledyr - Marianne Meløy kåserer - Idealby for trimming - Millionfisken i Salangen - Ukjente polarhistorier del 1 - Ringetonen uttrykker personligheten din

Hør: Norgesglasset 26.02.07

Hasjbok for foreldre

Hvordan skal foreldre føre en diskusjon om hasj med barna sine? Elisabeth Arnet har skrevet "Foreldreboka om hasj" der hun prøver å finne svar på nettopp dette spørsmålet. Hun mener at foreldre bør skaffe seg kunnskap, før de drar i gang en diskusjon med barnet. En kan nemlig fort komme opp i en situasjon der barnet faktsik vet mer og er med oppdatert på siste nytt enn foreldrene.

Oscar til Kove blir feira av mange

Torill Kove
Foto: Mark J. Terrill / AP

For fyrste gong sidan 1952 har ein norsk film vunne Oscar. Og medan filmskapar Torill Kove kunne feire Oscaren i USA i natt vart prisen feira på ulikt vis her heime i Norge. Ved Høgskulen i Volda har dei visning av filmen i dag fordi fleire tidlegare studentar har vore delaktige i produksjonen. 3 studentar var i praksis hjå Kove i Canada, og det norske Produksjonsselskapet Mikrofilm vart etablert av tidlegare Volda-studentar.

Vår daglige Beatles:

"Matchbox"

The Beatles
Foto: STEPHEN CHERNIN / AFP

Først var det Pete Best som sang den, så var det John Lennon, men da The Beatles skulle gi ut "Matchbox" på plate, gikk sangjobben over til en helt annen person.

Diktatorene og deres kjæledyr

Julius Cæsar hadde en hest, Lenin hadde en katt og Hitler hadde en schæferhund ved navn Blondi. Men hadde Stalin en giftig edderkopp? Professor ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Sabrina Ramet, har skrevet boken Pets of the Great Dictators & Other Works, en samling sanger og dikt om diverse diktatorer og deres kjæledyr. Reporter Helen Hillevi Ruud møtte Sabrina Ramet i Trondheim.

Kåseri

Skuespiller Marianne Meløy
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Marianne Meløy kåserer: "Sykdomsmetaforturnering".

Idealby for trimming

Over halvparten av alle nordmenn over 40 år er overvektige. No blir byplanlegging tatt i bruk i kampen mot overvekt og fedme blant nordmenn. Fleire gang- og sykkelstiar, samt fleire og større grøntareal i tettbygde strøk skal gjere det meir lystbetont å trimme. - København er eit godt døme på korleis vi kan gjere det også i norske byar.

I København er det like vanleg med gang og sykkelstiar som med bilvegar. Det gjer at 34 prosents av Københavns befolkning syklar til jobb, eller i fritida. I Oslo er talet på syklistar 4 prosent, seier seniorrådgjevar Anita Andaas Aadland i Sosial og Helsedirektoratet. Direktoratet vil no at god folkehelse skal bli eit samfunnsansvar, og ikkje berre eit individuelt ansvar. - Det vil vi mellom anna sjå gjennom byplanlegging i framtida, seier Anita Andaas Aadland.

Millionfisken i Salangen

Fanger du den millionmerkede sjøørretten som settes ut i fjorden i Salangen den 29.juni kan du kvittere ut en million blanke premiekroner. "Den best betalte fisken i verden" hevder ordfører Ivar B. Prestbakmo. Reporter: Bjørn Vang.

Ukjente polarekspedisjoner del 1

Roald Amundsen
Foto: NTB

Roald Amundsen forsøkte i 1925 å fly til Nordpolen med de to små sjøflyene N24 og N25. Han er og var vår kanskje største polarhelt, og ekspedisjonen som vekket stor interesse i samtiden blir ikke i samme grad nevnt når vi snakker om Roald Amundsen i dag. Verdens første flytur mot Nordpolen gikk ikke helt etter planen, og en hel verden trodde lenge at polarhelten og hans menn hadde forsvunnet for godt. Ved reporter Sjur Sætre.

Ringetonen uttrykker personligheten din

Ivar Håkon Eikje
Foto: Ann Jones / NRK

Mange bruker ringetoner til å uttrykke personlighet. I dag forteller ikke mobilmelodien nødvendigvis hvem du er, men hvem du ønsker å være, sier konservator Ivar Håkon Eikje ved Ringve Museum i Trondheim. Ringetoner og identitet er et av temaene på en utstilling om telefonlydens historie og kultur. Reporter: Ann Jones.

Hør: Norgesglasset 26.02.07

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober