Hopp til innhold

Norge bak Sverige i Eurovision-finalen etter korrigering fra EBU

EBU har korrigert stemmetallene fra Eurovision Song Contest-finalen. Det norske bidraget fra Keiino falt dermed én plass ned, og blir slått av Sverige.

Live fra firnalen i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

Live fra finalen i Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv.

European Broadcasting Union (EBU) har korrigert resultatene fra finalen i Eurovision, og Norges bidrag fra Keiino faller dermed én plass ned på resultatlisten.

Den hviterussiske juryen ble disket fra å avgi stemmer under finalen lørdag, etter at de gikk ut med hvordan de stemte i semifinalen. Euroviox meldte dette før finalen lørdag.

Jurystemmene fra Hviterussland skulle i stedet erstattes av et sammenstilt resultat, beregnet ut fra jurypoengene fra land som tradisjonelt sett stemmer likt som Hviterussland. Men denne utregningen ble feil. Det er dette EBU nå har oppdaget.

Slik så oversikten over stemmene til Norge ut etter finalen.

EBU beklager at de ikke oppdaget feilen før nå, og sier de i respekt for artistene og medlemmene i EBU nå ønsker å rette opp feilen.

Ingen endring av vinner

Etter korrigeringen blir ingen av de fire øverste plasseringene endret, men Sverige kunne altså klatre forbi Norge, og de to landene byttet plass på resultatlisten. Det var totalt 20 land som fikk endret sin plassering etter feilen.

Det var Nederland som vant låtskriverkonkurransen lørdag. Og Norge står fortsatt som vinner blant publikum, selv om juryresultatene er endret.

– Vi feirer at vi vant folket!

Alexandra Rotan fra Keiino sier til NRK at det ikke spiller stor rolle at de nå faller én plass.

– Femte eller sjette plass, det spiller ingen rolle for oss. Vi feirer at vi vant avstemningen blant folket, sier hun, og Tom Hugo fra bandet legger til med et smil:

– Vi gratulerer John Lundvik, og er glade for at feil er rettet opp. Og hvem vet, siden jurysystemet tydeligvis ikke er helt til å stole på kan det jo være at EBU finner noen glemte poeng til oss så vi rykker opp igjen.

Nyheten har fått tilhengere av konkurransen til å reagere på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP