Hopp til innhold

Nysgjerrige nordmenn elsker skattelister

I dag ble skattelistene lagt ut. Klokka 16.00 i ettermiddag hadde NRK.no passert 700.000 visninger i sitt skatteunivers.

Skattelistene
Foto: NRK

Like før klokken 04.00 i morgest ble fjorårets skattelister tilgjengelig for folk flest på NRK.no. Allerede klokka 14.00 var det klikket rundt 600.000 ganger i NRKs skatteunivers.

Da klokka ble 15.00 hadde 640.000 nysgjerrigperer klikket seg inn på NRK.nos sider om skatt.

Ikke bare skattegrafs

Noen har søkt på seg selv og på naboen, andre på venner og kjendiser for å finne ut hva de tjente i fjor. Noen leser artiklene som kommer i kjølvannet av skattelistene.

Frank Gander

Frank Gander

Foto: Kaland, Ole / NRK

– Rundt klokka 16.00 hadde vi passert 700.000 visninger på NRK.nos skattedel. Den innbefatter søk i skattelistene men også de artiklene vi har lagt ut i dag, og som omhandler skattelistene og skatt, sier frontredaktør i NRK.no, Frank Gander.

Den gjennomsnittlige bruker gjør åtte søk, altså hun søker på åtte personer.

– Vi regner med at vi vil ha en million sidevisninger ettter søk iløpet av første døgn. Jeg vil tippe at vi ender på et sted mellom 100 - 150.000 brukere som har vært inne på skattesøket vårt det første døgnet, sier Gander.

Søk i skattelistene for 2009 her.

Gått for langt?

Bjørn Erik Thon

Bjørn Erik Thon

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Nordmenn er altså nysgjerrige på hva naboen tjener, men direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener åpenheten rundt skattelistene har gått for langt.

– Det har gått alt for langt, det har blitt et underholdningsprodukt og et kommersielt produkt, sier Thon.

– Er det nødvendig å legge disse listene åpent ut på NRK.no? Gjøres det kun for å øke trafikken på folks grafsing i andres lønn?

– Vi øker trafikken, men ikke radikalt. Vi ser også at at vi øker journalistikken rundt disse tallene. Blant annet ser jeg at artikler om lønn kontra kjønn har vært veldig godt lest i dag. Skattelistene genererer god journalistikk, sier Frank Gander.

Olav Thon

Olav Thon

Foto: Knut Falch / Scanpix

Han mener likevel at deler av debatten om grafsing er interessant.

– Jeg mener det er viktig å beholde denne databasen som en offentlig tilgjengelig database for å lage god journalistikk. Samtidig må vi gå i oss selv og se på om vi lager for mye underhholdning og for lite god journalistikk. Det kan det hende vi gjør noen ganger.

Norges tredje rikeste mann, Olav Thon støtter åpenheten rundt skattelistene fullt ut.

– Ja, for meg er det helt OK. Dette har jeg aldri lagt skjul på, sier Thon.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober