Hopp til innhold

Her er de heteste Nobel-kandidatene

Spekulasjonene rundt hvem som vinner verdens viktigste litteraturpris er i full gang.

Svetlana Aleksijevitsj, Haruki Murakami og Ngugi Wa Thiong'o

FAVORITTER: Svetlana Aleksijevitsj, Haruki Murakami og Ngugi Wa Thiong'o topper listen til bettingselskapene før utdelingen av Nobels litteraturpris på torsdag.

Foto: NRK

Torsdag klokken 13 kunngjøres vinneren av Nobelprisen i litteratur, den gjeveste prisen en forfatter kan få. En pris som gir heder, ære og penger. Fjorårets vinner, Alice Munro, var en av forhåndsfavorittene til prisen. Nå gjenstår det å se om spekulantene får rett igjen.

Det kan oppleves som et tap å få prisen sent og at det både er på overtid og feil,

Agnes Moxnes

I fjor ble det tippet, veddet og spekulert. I år er det intet unntak og det er nesten blåkopi fra i fjor. De samme favorittene troner på toppen fortsatt.

Får Norge sin fjerde vinner?

Flere bookmakere er allerede i full sving med å liste opp forfattere og odds.

Nettstedet Bra odds har samlet favorittene fra flere byråer, men felles for dem er at de har samme favoritter som tre på topp.

Skal vi følge oddsen er det Ngugi Wa Thiong'o, en nestor i afrikansk litteratur som er årets vinner.

Han har ligget høyt på bookmakernes lister de fire siste årene.

På andreplass finner vi en mann som blant annet er verdenskjent for løpeboka «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping», nemlig Haruki Murakami.

På tredjeplass finner vi Svetlana Aleksijevitj fra Hviterussland. Her kan du lese NRKs intervju med forfatteren i forbindelse med litteraturfestivalen på Lillehammer tidligere i år.

Svetlana Aleksijevitsj. Hviterussisk forfatter som har skrevet bok om kvinner i Den Røde Armé og som kan vinne Nobels Litteraturpris.

Jon Fosse er rangert blant topp ti, og hvis han vinner blir han den fjerde nordmannen som vinner Nobelprisen i litteratur.

Nobelprisen i litteratur har tre ganger gått til norske forfattere, nemlig til Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.

Dramatikeren og forfatteren Jon Fosses verk er oversatt til over 40 språk og han har flere ganger blitt omtalt som en av vår tids viktigste dramatikere. Det gir han en niendeplass hos bookmakerne.

De siste ukene har han også engasjert seg rundt Ibsenprisen og årets vinner, Peter Handke. Han har forsvart forfatterskapet hans og sagt i flere intervjuer at Peter Handke bør få Nobelprisen i litteratur..

Peter Handke ligger på en 13. plass hos bookmakerne.

– Feil og på overtid

Flere av forfatterne som har fått prisen tidligere, har fått den etter at de har avsluttet sitt forfatterskap. Den vi husker best er kanskje Doris Lessing, som etter et 30 år langt forfatterskap ikke legger skjul på at hun synes det var sent med slik heder.

Hun er den eldste forfatteren noensinne som har fått prisen og var 88 år gammel da hun ble hedret av Svenska Akademien.

Hennes kjappe kommentar da hun fikk vite at hun hadde vunnet, var at det var for sent. Hun hadde tross alt holdt på i 30 år.

Her kan du se klippet med Doris Lessing.

Doris Lessing er ikke den eneste som hadde avsluttet sitt forfatterskap da hun fikk prisen. Fjorårets vinner Alice Monro og den svenske Tomas Tranströmer er to andre eksempler.

NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, sier det ser ut som om Svenska Akedemien har prøvd å rette opp i noen forsømmelser de siste årene.

– Ser man på Doris Lessing, som mente hun hadde fortjent prisen i 30 år, så opplevde nok hun det som at hun at hadde tapt og tapt i en årrekke.

Agnes Moxnes

NYE FORFATTERSKAP: NRKs kulturkommentator, Agnes Moxnes, mener det er viktig at prisen også deles ut til nye, ukjente forfattere.

Foto: NRK

Doris Lessing fikk gjentatte ganger favorittstempel uten at hun fikk prisen.

– Det kan oppleves som et tap å få prisen sent og at det både er på overtid og feil, sier Moxnes.

Hun mener det er viktig at prisen ikke blir en ærespris, men at den blir en døråpner for forfatterskap som mange ennå ikke har et forhold til.

Slår et slag for Jon Fosse

I NRKs egen bokredaksjon er spenningen stor. Vi har snakket med flere av dem for å høre hvem de har som favoritter.

Hans Olav Brenner har tro på Philip Roth.

– Han har blitt min faste lottokupong som je

Hans Olav Brenner

PHILIP ROTH: Hans Olav Brenner håper Philip Roth vinner årets Nobelpris i litteratur.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

g leverer inn hvert år med håp om gevinst til slutt. Han har avsluttet sitt forfatterskap med uttalt og overbevisende tyngde og en gang for alle trukket seg tilbake fra offentligheten.

Anne Cathrine Straume mener Assia Djébar fortjener prisen.

– Hun er historiker, romanforfatter og filmskaper og har gjennom et mangfoldig forfatterskap gitt stemme til kvinner fra Nord-Afrika. Djébar, som egentlig heter Fatima Zohra-Imalayen, arbeider i grenselandet mellom fiksjon og fakta. Bøkene hennes er originale og gjør et sterkt inntrykk.

Mange potensielle og verdige vinnere finnes uten at jeg vet om dem og jeg håper virkelig Svenska Akademien kjenner flere enn meg.

Marta Norheim

LES: Test dine kunnskaper om Nobelprisen i litteratur

Annelita Meinich mener det er norske Jon Fosse sin tur i år.

– Jeg vil heie på Jon Fosse helt til han får prisen. En stor norsk dikter som blir forstått i alle verdens avkroker. Kanskje fordi han forsøker å dikte fram det som ikke sier noe, og som heller ikke kan sies, men som vi like fullt vil ha sagt. . Førtifem år senere er det tomrom stort nok for Fosse.

Jon Fosse

PÅ TOPP TI: Norske Jon Fosse er i tet på hvem bookingselskapene mener kan vinne årets Nobelpris i litteratur.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Knut Hoem er enig med bookmakerne, også han har Haruki Murakami som en favoritt.

– Han har like lidenskapelige motstandere som han har tilhengere gjør han ikke til en mindre aktuell kandidat i mine øyne - snarere tvert i mot. Hvilke andre forfattere har til de grader skapt sitt eget univers?


Marta Norheim har tro på Elias Khoury.

– Siden prisen kan gå til forfattere fra hele verden, er min egen lesing alt for snever. 95 prosent av det jeg leser er skrevet på norsk eller oversatt til norsk. Mange potensielle og verdige vinnere finnes uten at jeg vet om dem og jeg håper virkelig Svenska Akademien kjenner flere enn meg.

Her kan du lese anmeldelsen av «Yalo», som kom i 2007.

Den libanesiske forfatteren Elias Khoury. Foto: Morten Holm/Scanpix

FASCINERENDE: NRKs Marta Norheim trekker frem Elias Khoury som en verdig vinner av årets pris.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Sa nei til prisen

Prisen ble delt ut for første gang i 1901 og den yngste forfatteren som har vunnet Nobelprisen i litteratur er Rudyard Kipling.

Kipling er kjent blant annet for Jungelboken og var 42 år gammel da han fikk prisen i 1907.

Selv om det kan være en stor ære å motta denne internasjonale utmerkelsen, har to vinnere så langt i historien valgt å takke nei til Nobels litteraturpris: Boris Pasternak i 1958 og den franske filosofen Jean-Paul Sartre i 1964.

Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre

AVSLO: Den franske forfatteren og filosofen Jean Paul Sartre avslo Nobelprisen i 1964.

Foto: AP

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)