Hopp til innhold

Nobelprisvinner Tomas Tranströmer er død

Den svenske nobelprisvinneren i litteratur Tomas Tranströmer er død, 83 år gammel, opplyser forlaget hans Bonniers.

Tomas Transtromer

Tomas Tranströmer er kjent langt utenfor Sveriges grenser og oversatt til 60 språk.

Foto: Suslin, Maja / SCANPIX

Han gikk bort torsdag etter kortere tids sykdom.

12. februar i år spilte den danske nett-tv-kanalen Louisiana Channel inn en kortfilm hjemme hos Tranströmer. Dette var svenskens siste offentlige opptreden, ifølge Bonniers

Tranströmer var poet og utdannet psykolog. Han vokste opp i Stockholm og i 1954 debuterte han med samlingen «17 dikter». Han jobbet som psykolog fram til 1980, og jobbet blant annet ved Arbetsmarknadsinstitutet i Vesterås og ved institusjonen Roxtuna for ungdomskriminelle.

I 1990 ble forfatteren rammet av slag som førte til afasi og at at Tranströmer ble lam på høyre side av kroppen.

Den svenske poeten Tomas Tranströmer er vinneren av årets Nobels litteraturpris. Se SVTs portrett.

PORTRETT: Se SVTs åtte minutter lange portrett av den prisbelønte forfatteren.

Fikk nobelprisen

I 2011 ble han tildelt Nobels litteraturpris, poeten hadde da vært favoritt til å vinne prisen i mange år. I begrunnelsen for tildelingen het det blant annet:

«Gjennom sine fortettete og gjennomlyste bilder gir han leseren ny tilgang til det virkelige»

Tranströmer fikk selv beskjeden om den ærverdige tildelingen mens han spiste lunsj med sin kone Monica.

– Da var det ingen som ringte, og vi tenkte «Så skjønt, da ble det ikke noe i år heller», sa Monica Tranströmer til pressen i 2010.

– Så ringte Peter Englund (Svenska Akademiens sekretær, journ. anm.) tre minutter på ett. Vi ble veldig overrasket, fortalte hun.

Oversatt av Jan Erik Vold

Forfatteren har tidligere fått en rekke priser og utmerkelser, blant annet Augustprisen i 1996, Nordisk Råds litteraturpris i 1990 og lyrikkprisen Erik Lindegren-prisen i 2009.

Det finnes flere norske oversettelse av Tomas Tranströmer. «Samlede dikt / til norsk» ble utgitt på Gyldendal i 1996, oversatt av Jan Erik Vold. Air Mail er også oversatt og gitt ut på Flamme forlag.

Video Tomas Tranströmer får Nobels litteraturpris

VIDEO: Enorm jubel i Stockholm da Tomas Tranströmer utropes som vinneren Nobels litteraturpris av Svenska Akademiens sekretær Peter Englund.

Hør Tomas Tranströmer lese her:

Tomas Tranströmers forfatterskap

Tittel

Sjanger

År

«17 dikter»

diktsamling

1954

«Hemligheter på vägen»

diktsamling

1958

«Den halvfärdiga himlen»

diktsamling

1962

«Klanger och spår»

diktsamling

1966

«Mörkerseende»

diktsamling

1970

«Stigar»

gjendiktninger

1973

«Östersjöar»

diktsamling

1974

«Sanningsbarriären»

diktsamling

1978

«Det vilda torget»

diktsamling

1981

«För levande och döda»

diktsamling

1989

«Minnena ser mig»

memoarer

1993

«Sorgegondolen»

diktsamling

1996

«Air Mail»

brevveksling

2001

«Den stora gåtan»

diktsamling

2004

Ekspander/minimer faktaboks

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober